De verwachtingen voor dit jaar worden aanmerkelijk positiever onder de toeleveranciers binnen de auto-industrie. Een half jaar geleden uitte slechts acht procent een positieve verwachting en dat is nu 28 procent. Dat meldt koepelorganisatie Clepa in samenwerking met McKinsey op basis van halfjaarlijkse metingen.
Als argument achter het groeiende vertrouwen schuilt de sneller dan verwachte opleving van de wereldwijde markt. Vier van de vijf toeleveranciers voorzien komende twaalf maanden grotere ordervolumes. Ook de winstgevendheid stabiliseert verder komende maanden en met name in 2022. De in gang gezette structurele veranderingen dragen hieraan bij.

Zorgen blijven er echter, over bijvoorbeeld de huidige leveringsproblemen rond chips en andere essentiële grondstoffen. Ruim zes van de tien respondenten geven aan mede hierdoor vertraagde of onderbroken productie te ervaren.
Just-in-time
Volgens Sigrid de Vries, secretaris-generaal bij Clepa, onderstreept die chip-crisis de beperkingen van de huidige leveringsketen waarbij er net op tijd geleverd wordt: het just-in-time-principe. Het last minute aanleveren van componenten beperkt voorraden en dus kosten, maar legt wel een grote afhankelijkheid neer bij een optimale logistiek.
De respondenten zien de nodige veranderingen op de sector afkomen. Slechts een op de twintig denkt geen grote veranderingen te zullen zien de komende vijf jaar. “Nog nooit was dat zo laag”, aldus De Vries. De consolidatie (ofwel minder maar grotere marktpartijen door fusies en overnames) zal verder doorzetten. Bovendien denkt Clepa dat het totale productievolume zal afnemen en dat de pieken in het verleden liggen: de wereldwijde volumes zullen voorlopig niet meer boven de 100 miljoen stuks uitkomen.
Productportfolio herzien
Een belangrijke uitdaging voor veel toeleveranciers is hoe deze de substantiële investeringen kunnen doen in alternatieve aandrijvingen terwijl die niet direct wat gaan opleveren. De vraag naar elektrische mobiliteit stijgt maar het marktaandeel in de verkopen is nog bescheiden. Het gevecht om de toekomstige marktpositie vindt nu plaats, aldus Clepa. Negen van de tien toeleveranciers zijn druk hun productportfolio te herzien en aan te passen waar nodig. Ruim zestig procent vindt het in eigen huis ontwikkelen van nieuwe techniek belangrijk. Zo’n dertig procent kiest voor fusies en overnames.