Clepa, de Europese koepelorganisatie van toeleveranciers aan de auto-industrie, is optimistisch voor 2021, nu de vraag naar nieuwe auto’s sneller stijgt dan aanvankelijk werd verwacht. Ook de vraag naar nieuwe, innovatieve technologie stijgt. Er is ook bezorgdheid, want de wonden die 2020 heeft geslagen zijn diep en de onzekerheid blijft groot.
Dat laat voorzitter Thorsten Muschal weten bij de publicatie van Clepa’s vooruitblik op het nieuwe jaar. “Totdat een groot deel van de bevolking is gevaccineerd blijft de dreiging bestaan van verstoringen van de toeleveringsketen, fabriekssluitingen en gesloten grenzen, die tijdens de eerste golf van de pandemie al zoveel schade hebben aangericht. Productieplanning is daardoor een nog grotere uitdaging dan het al was in een sector die opereert volgens het principe just-in-time.”
Pas in 2023 ziet Clepa een volledig herstel van de toeleveringsindustrie. Dit herstel zal vooral worden aangejaagd door elektrische voertuigen, die tegen 2025 een derde uit zullen maken van het totaal aantal nieuwe auto’s in de EU.
Halfgeleiders
Als voorbeeld van de verstoringen die zijn ontstaan in de toelevering van onderdelen noemt Muschal het huidige tekort aan halfgeleiders. Dit leidt tot een wekenlange vertraging op levering die al zo lang is. “Het roept de vraag op naar ‘strategische autonomie’ van de EU.”
Ook in 2021 blijft het risico bestaan van een groeiende werkloosheid. “In 2020 werden alleen al bij OE-toeleveranciers vijftigduizend banen geschrapt. Bij kleine en middelgrote bedrijven is het beeld minder duidelijk, maar doorgaans wordt ervan uitgegaan dat één baan bij een OE-toeleverancier twee tot drie banen oplevert bij de kleinere toeleveranciers.”
Verder maakt Muschal zich zorgen dat er noodgedwongen gesneden wordt in ontwikkeling van nieuwe technologieën, “noodzakelijk om milieuschade te beperken en duurzaamheid te vergroten. Innovatie is ook noodzakelijk voor betaalbare mobiliteit.”
Politiek
En dan is er nog het politieke perspectief. “Er komen wetsvoorstellen aan op het gebied van bijvoorbeeld CO2-uitstoot, Euro 7 en toegang tot voertuigdata. Het is ons doel de mobiliteit van morgen vorm te geven, onze werknemers up-to-date te houden en onderzoek en ontwikkeling hoog op de agenda.”