Bijna alle voertuigen van de Wegenwacht worden de komende weken uitgerust met een universeel reservewiel. Het is passend te maken voor de meeste voertuigen. Dat is volgens de ANWB een uitkomst nu steeds minder auto’s standaard zijn uitgerust met een reservewiel en het aantal pechgevallen met lekke banden juist toeneemt.
Het gele wiel van de Wegenwacht vervangt de lekke band met velg en is een noodreparatie waarmee de leden snel weer met hun eigen auto verder kunnen. De snelheid is gelimiteerd tot tachtig kilometer per uur. Lekke banden horen samen met accu- en dynamoproblemen tot de meeste voorkomende oorzaken van pech. In 2015 hielp de Wegenwacht 136 duizend ANWB-leden met een lekke band.
Het idee van het universele reservewiel is afkomstig van de AA, de Engelse zusterclub van de ANWB. Om ruimte en gewicht – en daarmee brandstof – te besparen, worden nieuwe auto’s tegenwoordig bijna niet meer uitgerust met een reservewiel. Daardoor is het aantal voertuigen zonder reservewiel ten opzichte van 2014 gestegen met twintig procent. Dit zorgt bij bandenpech voor het nodige oponthoud. Als er geen reservewiel aanwezig is, moet de Wegenwacht bij lokale bandenleveranciers en reparateurs op zoek naar de juiste bandenmaat. Hierdoor duurt het vervangen van een band, zelfs onder de meest ideale omstandigheden, al gauw minimaal één á anderhalf uur. Dat is met het gele wiel verleden tijd. Dit wiel past vrijwel altijd (de AA houdt het op negentig procent van de auto’s zonder reservewiel). Uitzonderingen zijn lekke banden met een sterk afwijkende maat) . Volgens de ANWB is de gestrande reiziger binnen een kwartier weer op weg.
Leden kunnen het gele wiel na gebruik binnen vijf dagen gratis naar de ANWB terugzenden in de bijgeleverde bandenhoes of hun garage vragen dit te verzorgen. Zij kunnen de band ook laten vervangen in een Service Centrum van de Wegenwacht.