TRW Automotive Aftermarket onderzocht de mogelijkheid voor het hergebruiken van remklauwen voor elektronische parkeerremmen (Electric Park Brake – EPB) in het kader van duurzaamheid. Uit het onderzoek is gebleken dat dit hergebruik te weinig voordelen heeft voor installateurs door de hoge kosten van grondstoffen en de stijgende energiekosten voor dit arbeidsintensieve proces.
Peter Jobelius, technisch manager Europa van TRW: “Slijtage in het elektrische systeem van een EPB ontstaat voornamelijk in de borstelhouder. De borstels voeren elektriciteit aan naar de motor en slijten gedurende hun levenscyclus. Zelfs bij minimale slijtage kan dit gevolgen hebben voor de motorefficiëntie en -betrouwbaarheid. Dit in combinatie met corrosie van de zuigers in de remklauw kan resulteren in slippen van de koppeling als een bestuurder de parkeer- of voetrem eraf haalt. De remmen kunnen dan oververhit raken.”
Volgens Jobelius is het hergebruiken van een EPB niet eenvoudig. “Hiervoor moet ook de plastic aandrijving worden vervangen. Buiten de kosten van dit onderdeel, komt daar ook arbeidsloon bij kijken. De technicus moet de behuizing openmaken en het systeem met een frictielasmachine nauwkeurig opnieuw sealen. Vervolgens is een lektest nodig om de lekdichtheid van het systeem te verifiëren. Gezien de strenge veiligheidsstandaarden en processen voor hergebruik van dit onderdeel, is het nu lonender om een nieuwe EPB te gebruiken.”
Met EPB is geen handparkeerrem of -pedaal meer nodig, wat resulteert in een betere voertuigstyling, ruimtebeheer en botsbestendigheid.