Christian Senger houdt zich als lid van de Raad van Bestuur bij Volkswagen Commercial Vehicles bezig met de ontwikkeling van autonome voertuigen. Inderdaad, nog steeds. Na jaren van hoge verwachtingen hoorden we recent vooral fabrikanten het voor gezien gehouden. Dat vraagt om verdieping.

Nee, we hebben het hier niet over autonome voertuigen in de zin dat je als consument in je privé-auto waar dan ook zonder het stuur aan te raken zowel over snelwegen als door binnensteden rijdt. Maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen autonome voertuigen komen, betoogt Christian Senger. Hij is de eerste om toe te geven dat het destijds voor rond 2020 voorziene kantelpunt nog steeds niet bereikt is. “De autonome auto blijft in onze visie voorlopig beperkt tot de grote vlooteigenaren met een toepassing binnen een afgebakend gebied.” Voor de ingevoerden onder ons: level vier dus, geen level vijf autonoom rijden.

Senger doelt op grote steden, waar de privé-auto het lijstje ongewenste elementen heeft bereikt. “Het probleem van de lokale uitstoot kun je oplossen met elektrische voertuigen, maar daarmee los je niet het ruimtebeslag op van al die verhoudingsgewijs nauwelijks gebruikte auto’s. Dat is waar autonome voertuigen in beeld komen.”

Hamburg

Hij geeft het voorbeeld van de stad Hamburg. “Jaarlijks kost het zoeken naar een parkeerplaats 52 uur. Klanten stonden in 2022 56 uur in de file. Transport tekende in 2020 voor 28 procent van de CO2-uitstoot. Logisch dat steden dat willen aanpakken. Nieuwe mobiliteitsoplossingen zijn cruciaal om de leefbaarheid in de steden te vergroten. Volkswagen definieert twee varianten: mobiliteit als een service (maas) en transport als een service (taas).

Centraal achter beide staat de ID Buzz, de revival van Ben Pons originele Transporter: de versie die in consumententaal de hippiebus werd gedoopt. Met alleen een schuifdeur aan de veilige kant belast deze het overig verkeer niet met in- en uitstappende mensen. De zes stoelen zijn allemaal voor reizigers want een chauffeur is immers niet nodig, aldus VW.

Duizend stuks

Om te kunnen voldoen aan klantverwachtingen ben je er niet met tien of zelfs honderd voertuigen. “Nee, voor een beetje stad heb je duizend voertuigen nodig. Dat is ook meteen waarom het autonoom moet. Het is niet haalbaar om bemande shuttles te laten rijden.” En dat zegt Sengers niet omdat hij dat denkt. Het is gebaseerd op ervaringen die het merk in Hamburg opbouwde met Moia en de maas-oplossing Pluto waar een chauffeur nog wel nodig was. Ruim 550 voertuigen vervoerden sinds 2019 7,5 miljoen passagiers. Sinds begin dit jaar is het een officieel onderdeel van het openbaarvervoersaanbod in de stad.

In eerste instantie voorziet VW zo’n autonome service voor de binnensteden. “Gaandeweg zal dat, als de ringen van een ui, moeten uitbreiden naar grote regio’s.” Op dat moment zijn we al voorbij het stadium van de autonome ID Buzz en zijn speciaal ontwikkelde voertuigen de norm.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties