Organisaties verdringen elkaar om zichzelf zo goed mogelijk te positioneren in het speelveld van de toekomstige mobiliteit. Het KPMG-rapport ‘Mobility 2030: are you ready to rise to the challenge?’ concludeert echter dat er voor organisaties veel meer winst te behalen is wanneer ze samenwerken in plaats van gefragmenteerd hun eigen doelen na te streven.
KPMG herhaalt in het rapport zijn eerder gedane constatering dat Nederland goed gepositioneerd is om een leidende positie te nemen in nieuwe ontwikkelingen als elektrisch en autonoom rijden. Samenwerking tussen de partijen en blijven investeren in nieuwe mobiliteitsoplossingen zijn geboden, anders zullen andere landen die leidende rol van Nederland overnemen, aldus het rapport.
Het rapport wil daarbij verschillende partijen in het mobiliteitslandschap een inzicht bieden in hoe mobiliteit de komende tijd verandert en wat dat betekent voor de verschillende businessmodellen. Het onderscheidt daarbij ontwikkelingen op drie terreinen: de doorbraak van elektrisch rijden, connected en autonoom rijden, en het ontstaan van een ecosysteem voor mobiliteit.
Het begin
KPMG ziet dat mobiliteit niet langer een een-op-een-relatie is tussen bijvoorbeeld dealer en consument, maar steeds meer een geïntegreerd ecosysteem van verschillende vormen van mobiliteit, waarbij vervoermiddelen gedeeld worden en dat ook de mogelijkheid biedt om vervoermiddelen te reserveren en hiervoor te betalen.
Hoewel het aantal elektrische auto’s in Nederland hoog is en er al veel initiatieven zijn op het gebied van Mobility as a Service (MaaS), staan we nog maar aan het begin van het ontstaan van een dergelijk ecosysteem. De vorming van de Mobiliteitsalliantie, waar zo’n 25 organisaties in samenwerken om te voorkomen dat Nederland dichtslibt is daar een uitvloeisel van.
Aftersales
Specifiek voor het autobedrijf biedt het nog altijd ouder wordende Nederlandse wagenpark op de korte termijn nog voldoende werkgelegenheid. KPMG waarschuwt echter dat het groeiende aandeel elektrische auto’s in de toekomst het businessmodel dat gebaseerd is op aftersales danig op zijn kop zal zetten. En wanneer mobiliteit zich inderdaad ontwikkelt tot een ecosysteem waarin verschillende partijen geïntegreerde mobiliteitsoplossingen aanbieden, heeft de traditionele autodealer een uitdaging.