Op de onlangs in Brussel gehouden Figiefa Conference 2024 werd EU-wetgevers opgeroepen om de onafhankelijke automotive aftermarket (IAM) te erkennen als een belangrijk onderdeel van de bredere auto-industrie, die een cruciale rol speelt in het concurrentievermogen van de Europese Unie.
De vehicle lifetime industry moet integraal deel gaan uitmaken van de industriële strategie van de Europese Commissie voor de automobielsector. Bovendien moeten de Europese beleidsmakers zich blijven inzetten voor een eerlijk speelveld voor alle marktdeelnemers.
Roland Berger
Dit pleit werd ondersteund met de presentatie van een nieuwe studie van adviesbureau Roland Berger over de cruciale bijdrage die de IAM levert aan de Europese economie en mobiliteit voor iedereen. De studie schetst hoe de IAM het concurrentievermogen van de Europese industrie als geheel mogelijk maakt, de sociale cohesie ondersteunt en Europa helpt zijn duurzaamheidsdoelstellingen te halen.
Enkele cijfers uit het rapport: de IAM vertegenwoordigt een markt van 73 miljard euro alleen al voor reserveonderdelen (ongeveer 62 procent van de totale onderdelenmarkt) en is vooral belangrijk als het gaat om het onderhoud en de reparatie van voertuigen die meer dan vier jaar oud zijn. Dit segment is goed voor ongeveer 195 miljoen voertuigen, oftewel 70 procent van de voertuigen die momenteel op de Europese wegen rijden.
Gelijk speelveld
De oproep van Figiefa werd ondersteund door verschillende presentaties van bedrijven die alle strijden voor een gelijk speelveld. Zo wees Craig Feather van Enterprise Mobility over de waarde van toegang tot door voertuigen gegenereerde gegevens en hoe die aanzienlijk kan bijdragen aan het beheer van wagenparken.
Thomas Aukamm stelde de opkomende kwestie van de repareerbaarheid van voertuigen aan de orde. Nieuwe ontwerpbenaderingen die door autofabrikanten worden gebruikt, zoals gigacasting van chassisonderdelen, creëren aanzienlijke uitdagingen als het gaat om reparatie.
Namens Group Auto benadrukte Robert Stevens het belang van de toegang tot reparatie- en onderhoudsinformatie en specifiek voertuigspecifieke informatie over reserveonderdelen. Problemen met dergelijke informatie van OEM’s dwingen distributeurs vaak om meerdere onderdelen naar werkplaatsen te sturen om er zeker van te zijn dat de juiste beschikbaar is. Ondanks een duidelijke uitspraak van het Europees Hof van Justitie in 2024 die voorschrijft dat nauwkeurige informatie moet worden verstrekt, blijft dit onvervuld, aldus Stevens.
En Nuno Carvalho, development director van GrupEINA Portugal, benadrukte hoe cyberbeveiliging en codering van onderdelen vandaag de dag al een probleem is voor werkplaatsen en hoe ze zonder de diensten op afstand die ze aanbieden ernstig belemmerd zouden worden in de diensten die werkplaatsen kunnen leveren.