Bij de keuze van een auto van de zaak stuurt slechts 18 procent van de werkgevers op de keuze voor een bepaald brandstoftype.
Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar duurzame mobiliteit van EVBox onder ruim duizend zakelijke rijders. Vaker wordt werknemers gevraagd te kijken naar de maandelijkse leaseprijs (39,6 procent), de hoogte van de catalogusprijs (25,8 procent) of het automerk (26,9 procent).
EVBox biedt laadoplossingen voor elektrische auto’s. Kristof Vereenooghe, ceo van EVBox vindt dan ook dat het aandeel zakelijke rijders dat elektrisch rijdt fors omhoog moet. “Een kwart van de CO2-uitstoot wereldwijd komt voort uit automobiliteit. En de zakelijke markt beslaat meer dan de helft van alle nieuwe personen-en bestelauto’s. Veel zakelijke auto’s komen als occasion bij de consument terecht. Om het vervoer te verduurzamen het klimaat te ontlasten is het daarom van enorm belang dat de zakelijke markt de juiste weg inslaat.”
VZR
De Vereniging Zakelijke Rijders behartigt de belangen van leaserijders en zou eveneens graag zien dat werkgevers meer zouden doen om elektrisch rijden te promoten. Voorzitter Jan van Delft: “Als belangrijke partner in de Mobiliteitsalliantie kijken wij met een bezorgde blik naar de omstandigheden voor de leaserijder, met filedruk bijvoorbeeld en steden die dicht gaan voor diesels. Onze leden moeten namelijk wel gewoon hun werk kunnen doen en hebben daar nu eenmaal vaak een auto bij nodig. Dus wij zijn er erg voor dat dat fiscaal vanuit de overheid, maar ook juist vanuit de werkgever wordt gestimuleerd.”
Het aanpassen van de bestaande autoregelingen is daarvoor een van de aangewezen maatregelen, aldus Van Delft. “Veel autoregelingen zijn nog niet ingericht op de keuze voor elektrisch rijden. Slechts een op de vijf autoregelingen biedt die mogelijkheid. Vergeet ook niet dat elektrische auto’s vaak fors duurder zijn dan vergelijkbare brandstofauto’s. Omdat de helft van het zakelijke wagenpark gekocht wordt door de bedrijven zelf zal de wagenparkbeheerder, voordat hij de mogelijkheid tot elektrisch rijden biedt, daar toch eerst met de financiële afdeling over moeten praten. Daar komt bij dat de laadinfrastructuur nog tekortschiet. We zitten in een transitie en er komen steeds meer oplaadpunten bij en in de woonomgeving is het in 50 procent van de gevallen goed op te lossen, maar bij appartementencomplexen en flats is het realiseren van laadpunten wel een probleem.”
Diesel
Volgens de cijfers van EVBox rijdt nog altijd 49,9 procent van de zakelijke rijders op diesel, 38,1 procent op benzine en 10 procent elektrisch of hybride. De VZR ziet wel dat diesel minder populair wordt, maar dat dit nog niet automatisch ten goede komt aan de keuze voor elektrisch rijden. Jan van Delft: “De kosten van diesel rijden gaan keihard omhoog, omdat de restwaarden van diesels zo gekelderd zijn. In veel gevallen komt daar weer gewoon een benzine voor in de plaats. Daarnaast zien we ook dat de hybrides, met name plug-in hybrides, weer terug in de belangstelling staan. We dachten allemaal dat die door het nieuwe bijtellingsregmie weggevaagd zouden worden, maar dat blijkt dus niet het geval.”