Betaalde je vorig jaar voor een tweedehands Tesla gemiddeld 33.000 euro ; nu is dat nog ‘maar’ 23.000 euro. En een Tesla Model 3 heb je al voor 21.000 euro.
Dat heeft occasionplatform AutoTrack berekend op basis van eigen data. Bij het huidige grote aanbod van tweedehands Tesla’s (op AutoTrack zijn er ruim 800 te vinden) is deze prijsontwikkeling een kwestie van vraag en aanbod. “Als we kijken naar het huidige Tesla-aanbod, dan zien we een ruime verdubbeling vergeleken met vorig jaar”, zegt Jasper Verweij, auto-expert bij autovergelijkingsplatform Gaspedaal.nl. “In 2019 reed je een Tesla Model 3 in de lease met maar 4% bijtelling. Het is dan ook geen verrassing dat er toen een enorme hoeveelheid Tesla’s werd geleased. De meest gekozen looptijd voor een leaseauto is vijf jaar. Door de aflopende contracten zien we nu een ware Tesla tsunami op de tweedehands markt.”
Ook op occasionplatform AutoTrack groeide het Tesla-aanbod aanzienlijk. “Daardoor is de gemiddelde prijs van onder meer de Tesla Model 3 flink gedaald. Voor dit model betaalde je in 2024 nog 30.000 euro. Nu bedraagt de gemiddelde prijs een ‘schamele’ 21.000 euro. Een tweedehands Model 3 is zo bijna twee keer goedkoper dan een nieuwe”, aldus Tim Roks, auto-expert bij AutoTrack.
Batterij
Betaal je gemiddeld 21.000 euro voor een Model 3, je hebt er ook al een voor minder dan 15.000 euro. Dergelijke modellen komen vaak uit de lease en hebben meestal al ruim 100.000 kilometer op de teller staan, wat resulteert in een lagere restwaarde. “Volgens de fabrikant gaat een Model 3 batterij minstens 8 jaar of 160.000 kilometer mee. Het kan daarom voor de lange termijn lonen om een Tesla te kopen met een kilometerstand van bijvoorbeeld 40.000 kilometers. Die zal wel een paar duizend euro duurder zijn. Maar een nieuwe batterij voor een Model 3 kost rond de 15.000 euro. Dat verschil verdien je dus snel weer terug”, aldus Jasper Verweij.
“Overigens blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) dat niet alle Tesla’s uit de lease doorstromen naar de tweedehandsmarkt”, zegt Tim Roks van occasionplatform autotrack.nl. “Een duik in de cijfers van de RDW leert ons dat van alle Model 3’s die in 2018 en 2019 op kenteken werden gezet, al ruim een kwart de grens over is gegaan.”
Tesla-schaamte
En dan is er nog de Tesla-schaamte van mensen die zich niet kunnen vinden in de politieke standpunten van Tesla-baas Elon Musk. “Door de fratsen van Musk is de term Tesla-schaamte ontstaan. Zo zijn er Teslarijders die stickers op hun auto plakken met leuzen als I bought a Tesla, not an Elon en Elon Sucks. Toch is het nog te vroeg om te zeggen of dit invloed heeft op het koopgedrag van een Tesla-occasion. Er is simpelweg een enorm aanbod en meer concurrentie van merken als het Chinese BYD”, zegt Jasper Verweij.