Clepa, de Europese vereniging van toeleveranciers van de automobielindustrie, heeft tijdens de jaarlijkse Algemene Vergadering op 9 juni via videoconferentie verschillende leiderschapsmandaten en nieuwe lidmaatschapsaanvragen van verenigingen bevestigd. Clepa-voorzitter Thorsten Muschal werd collectief verkozen voor nog een termijn van 2 jaar, van 2022 tot en met 2023 inbegrepen. Ook de Clepa Vice-Presidents Pierre Barthelet (Garrett) en Matthias Zink (Schaeffler) werden herkozen voor een volgende termijn.

Muschal zei: “Ik ben vereerd dat ik nog een termijn mag dienen. We komen uit een turbulent jaar voor de samenleving en de industrie en we hebben nog steeds te maken met enorme tegenwind op onze weg. Met name de halfgeleidercrisis heeft grote gevolgen voor onze industrie en is nog niet voorbij. Desalniettemin blijven we ons snel aanpassen aan de grootste transformatie binnen de industrie in misschien wel de afgelopen 40-50 jaar, waarbij we de verandering naar duurzame en slimme mobiliteit stimuleren.”

Beperking staalinvoer

Clepa is consistent geweest in de waarden die zij de afgelopen jaren heeft gehanteerd en heeft de prioriteiten voor de toekomst herbevestigd. Die bevatten ambitieuze klimaat- en maatschappelijke doelen met een pragmatische aanpak. Ook wordt een concurrentiepositie verdedigd met grote innovatiecapaciteiten. In deze geest zijn onderwerpen die de groene en digitale transitie ondersteunen, zoals toegang tot data, emissiewetgeving, circulaire economie, internationale handel en industrieel beleid, belangrijke aandachtspunten voor Clepa. Goed voorbeeld is het actuele voorstel van de Europese Commissie om de vrijwaringsmaatregel die de staalinvoer in de EU beperkt, te verlengen. Volgens Clepa zal dit het concurrentievermogen van de toeleveranciers van de automobielindustrie zal schaden en banen in gevaar zal brengen.

Sigrid de Vries, secretaris-generaal van Clepa, merkte het volgende op “Toeleveranciers van de automobielindustrie kopen doorgaans alleen staal buiten de EU wanneer er in de EU niet voldoende productiecapaciteit is om aan de vraag naar gespecialiseerd staal te voldoen. Dit betekent dat de voortzetting van het vrijwaringsinstrument met slechts een minimale uitbreiding van de relevante quota niet in het belang is van de EU-economie als geheel, en komt op een moment dat leveranciers moeite hebben om op tijd voldoende hoeveelheden staal aan te kopen.”

Werkgelegenheid

“De Europese automobielsector is verantwoordelijk voor 19% van de vraag van de staalindustrie van de EU en ondersteunt tienduizenden banen in de Europese staalindustrie. Toeleveranciers van de automobielindustrie hebben in de hele EU rechtstreeks 1,7 miljoen mensen in dienst, bovenop de 1,2 miljoen mensen die bij de fabricage en assemblage van carrosserieën en voertuigen werkzaam zijn. De sector zorgt ook voor aanzienlijke werkgelegenheid verderop in de toeleveringsketen in sectoren als staal, chemie, textiel en productiemachines. Langere doorlooptijden en hogere staalprijzen verstoren momenteel de toeleveringsketens. De voorgestelde uitbreiding van het vrijwaringsmechanisme zal de toeleveringsketen verder onder druk zetten, waardoor niet alleen in de automobielindustrie banen op de tocht komen te staan”, aldus Sigrid de Vries.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
8 april 2025
Bosch ESItronic integreert SOVD-norm Tesla
8 april 2025
JATO: Big Three kwetsbaarder dan Duitsers of Japanners
8 april 2025
Valeo lanceert gereviseerde led-koplamp met Stellantis
7 april 2025
R5 tot EV van het jaar 2025 verkozen
7 april 2025
8,5% meer loon medewerkers tankstations en wasbedrijven
7 april 2025
Petronas Syntium levert smeermiddelen Autohero-centra
Meest bekeken berichten
Recente reacties