Studenten van de TU Eindhoven hebben met de Eterna een auto ontworpen die bestaat uit een onderkant voor langdurig gebruik en een vervangbare bovenkant. De studenten beogen hiermee de levensduur van een deel van de auto aanzienlijk te verlengen, waardoor de totale CO2-uitstoot tijdens het productieproces met een derde wordt verlaagd.
“De aarde biedt geen onbeperkte grondstoffen, dus efficiënter gebruik van materialen is de oplossing”, verduidelijkt Stijn Plekkenpol, teammanager van het studententeam TU/ecomotive.

Abonnementenmodel
“Als we auto’s niet langer als één geheel gaan zien, maar als twee aparte levenscycli, is dat feitelijk een systeemverandering”, vat Plekkenpol het concept samen. “Voor de consument zal er echter weinig veranderen. TU/ecomotive ziet een systeem voor zich waar auto’s centraal worden beheerd en de consument een voertuig kan leasen. Het leasebedrijf zorgt ervoor dat de consument een up-to-date voertuig heeft; elke vijf jaar worden er kleine updates in de bovenkant gemaakt, elke twintig jaar wordt de gehele bovenkant vervangen, terwijl de onderkant grotendeels hetzelfde blijft. Een abonnementsmodel dus.”
Tour
De Eterna wordt op 17 augustus voor het eerst aan het publiek getoond bij wetenschapsmuseum Nemo in Amsterdam. Daarna gaan de studenten er ook mee naar Duisland, België en Italië. Ze gaan daar in gesprek met universiteiten en autofabrikanten, en doen er verschillende evenementen aan.
0 reacties
Beste
Heel mooi maar helaas wil men deze zaken niet in Belgie, onlangs antwoord bekomen van Vlaamse overheid,
In Belgie, hoe duurder het word, hoe beter voor de staat.
Heeft niks te maken met ecologie voor het land.