Het is 1959. Voorwielaandrijving is niet nieuw, 25 jaar eerder maakte Citroën immers al furore met wat later de Traction Avant (Frans voor voorwielaandrijving) is gaan heten. Zet die auto naast de in 1959 debuterende Mini en de Mini-revolutie ontgaat niemand. Wat is 65 jaar later de erfenis in termen van aantallen in ons actieve wagenpark?

Voor we dieper op de data induiken even een kleine maar noodzakelijke toelichting. Het door Alec Issigonis getekende origineel is onder een reeks merknamen, modelnamen en afgeleiden verkocht, wat onze zoektocht in de database belemmert. Dat klassieke model kreeg definitief een nieuwe interpretatie toen BMW het er voor het zeggen had en is geïntroduceerd als MINI in plaats van Mini.

Het verschil in hoofdletters, ook in dit artikel, duidt hier dus op verschillende generaties: die van deze eeuw versus die van de vorige. Slim bedacht van de marketingafdeling, geen hond die zich eraan houdt en voor statistici en dataverwerkers een nachtmerrie. Onze dataset kent immers alleen kapitalen en dus staan er 93.647 auto’s met als merk én als type MINI opgevoerd, verspreid over de bouwjaren 1966 tot en met 2024. Tweehonderd (!) ervan komen er uit het pre-BMW-tijdperk.

Vele, vele smaken

Dat is dus wel exclusief de apart bij het merk MINI als 850, 1000, 1100, 1275 of 1300-model ingevoerde exemplaren. Het is ook exclusief de modellen Cooper (sinds 2024), Clubman, Countryman en Paceman. En het is exclusief de Austins, de Wolseley’s, Innocenti’s etc, zelfs zonder de veertig Mokes. Ons land telt bijvoorbeeld 453 Rover Mini’s, stammend uit 1989 tot en met 2000. Een ervan is elektrisch, de rest nuttigt gewoon benzine. Opvallend: er is ook nog een Mini Rover volgens de data, bouwjaar 1991. Gooien we een wijder sleepnet door de database dan vangen we nog zo’n 3500 exemplaren die vallen onder de aan bod gekomen noemers 850-1300, Clubman en Countryman etc. uit het tijdperk voor BMW als eigenaar. Zes ervan staan als ev’s te boek.


In 1959 zag de eerste Mini het licht als toonbeeld van efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte. Deze eeuw verdwijnt die eigenschap steeds verder uit beeld.


De hiervoor aangehaalde complexiteit wordt verder verergerd door parallelle import en afwijkingen daardoor, zoals die ene MINI One uit 2004. Alle andere One-uitvoeringen staan als MINI. Maar, we doen ons best met de beschikbare data van onze dataleverancier RDC. We beschikken namelijk niet alleen over merk en model, maar ook over de uitvoeringsdetails. Zoals verwacht blijkt niet alleen het model maar ook de uitvoering Cooper te bestaan dus het is bijkans onmogelijk om met enige zekerheid uitspraken te doen over de aantallen in het actieve park.

Uitdijend gamma

Tijd om de kleine hatchback even te laten voor wat het is en de blik te verbreden. Twintig jaar geleden had de BMW Groep aan de onderkant van het programma de 3-deurs MINI met voorwielaandrijving en de BMW 1-serie met achterwielaandrijving: totaal andere auto’s met oog voor en geliefd door de specifieke doelgroepen van beide merken. Om MINI levensvatbaar te houden is het modellengamma gestaag uitgebreid met succesvolle en beduidend minder succesvolle varianten.

De noodzaak voor een nieuw, kostbaar platform betekende dat de kosten gedeeld moesten worden en kon BMW zich geen heilige huisjes zoals achterwielaandrijving meer verantwoorden. Het gevolg was dat er niet alleen een nieuwe Countryman en Clubman kwamen maar ook een 5-deurs MINI en in 2014 de eerste BMW met voorwielaandrijving: een BMW 2-serie Active Tourer. Sinds 2019 is zelfs elke gezins-BMW kleiner dan de 3-serie/X3 technisch een MINI met voorwielaandrijving. Het enige onderscheid is nog het marketingsausje… De BMW’s op het MINI-platform (UKL en FAAR in BMW-termen) laten we hier buiten beschouwing. Om de complexiteit verder te vergroten zijn de jongste elektrische Cooper (700 in ons park) en Aceman Chinese kinderen uit een huwelijk met Great Wall Motor. Met het innovatieve karakter van het origineel heeft het allemaal weinig meer van doen, een retro-interpratie en veel marketingsaus moeten voor transacties zorgen.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
31 maart 2025
LKQ neemt afscheid van B2C Leisure
31 maart 2025
Nicola Torregiani neemt Benelux-markt onder zijn hoede 
31 maart 2025
Toyota populair op Urk, BMW domineert in Blaricum en Bloemendaal
31 maart 2025
Apk significante aanjager werkaanbod
28 maart 2025
Systeem Kia waarschuwt voor naderende hulpdiensten
28 maart 2025
Vakgarage vernieuwt magazine Dichtbij
Meest bekeken berichten
Recente reacties