De laatste uren van 2020 hebben een aantal merken gebruikt om zo veel mogelijk elektrische modellen geregistreerd te krijgen. Het ongekend hoge marktaandeel van de EV’s in de registratiecijfers moet (zakelijke) klanten nog dit jaar laten profiteren van de gunstigere ‘oude’ bijtelling.

De officiële statistieken vanuit Bovag en RAI reppen over 356.051 nieuw verkochte auto’s in het jaar 2020. Het is een publiek geheim in de sector dat de termen ‘verkopen’ en ‘registraties’ hier nogal eens door elkaar worden gebruikt. Tel daarbij op dat er im- en export plaatsvindt, dat er auto’s voortijdig hun einde ontmoeten en de verwarring is compleet. Met dank aan dataleverancier RDC duiken we voor onze januari-analyse in de cijfers over de in ons land geregistreerde exemplaren met het bouwjaar 2020. Betrekken we dan ook nog de lichte bedrijfswagens hierin dan schieten we nipt de 400.000-grens over. En dat is nog exclusief bijna 25.000 auto’s in de bedrijfsvoorraden.

Veel aandacht ging uit naar het ongekend hoge marktaandeel voor de volledig elektrische auto’s: elke vijfde registratie heeft geen verbrandingsmotor. Voor wie dat al een bijzondere constatering vindt zal de plek die diesel inneemt helemaal opvallen. Er staan namelijk meer plug-in hybrides geregistreerd met bouwjaar 2020 dan diesels. Stekkerhybrides dus, want ‘klassieke’ hybrides zijn goed voor nog eens 46.557 stuks. Op honderd auto’s zijn er dus 58 benzineauto’s, 19 volelektrische exemplaren, 13 hybrides, 4 stekkerhybrides en 3 diesels. De 3 auto’s die overblijven verdelen dan nog LPG, CNG en waterstof.

Diesels impopulair

De EU-doelstellingen om de CO2-uitstoot serieus te verminderen worden bedreigd door twee zaken en de belangrijkste is de glijdende schaal waarop het dieselmarktaandeel zich bevindt. In 2015 goed voor bijna 29 procent, een jaar later al onder de 20 procent gezakt en jaar op jaar steeds verder wegzakkend. Ten opzichte van vorig jaar is het opnieuw gehalveerd tot de 3,8 procent nu. In het land der busjes moet die slag nog komen. Dit jaar zagen we de introducties onder de grote merken, leverbaarheid is nog wel een ding. Over bouwjaar 2020 geldt dus nog altijd een dieselaandeel van 93,5 procent. Let wel: met 2,6 procent voor de puur batterij-elektrische voertuigen (BEV) geldt inmiddels al een twee maal zo hoog marktaandeel als voor de benzines. Dat aandeel komt niet verder dan 1,3 procent…


Van zowel de Kona als de ID.3 staat een kwart van de registraties nog in de bedrijfsvoorraden te boek


Segmenten

Als de wegvallende vraag naar diesels een reden is waarom de CO2-doelen verder weg raken dan is de consumentenvoorkeur de andere. De traditionele hatchbacks in het B- en C-segment worden namelijk in groten getale omgezet naar kleine SUV’s. Met grotere wielen, een forser frontaal oppervlak en overwegend meer massa luidt de optelsom dat verbruik en daarmee uitstoot relatief hoger uitvalt. Ook voor elektrische voertuigen, hoewel die geen lokale uitstoot om de auto veroorzaken. De top laat die voorkeur ook zien met modellen zoals Niro, Kona en XC40. Verder is de B-segment hatchback goed vertegenwoordigd met Polo, Corsa, Clio en 208. De Focus houdt als enige de eer van het klassieke C-segment overeind. Dat is wel anders in de modeltoptien der diesels, waar naast de Focus ook de Golf, A-klasse en 308 in voorkomen. Die top tien telt 4200 stuks, een tiende van de elektrische top tien. De derde plek bij de diesels is overigens voor de personenwagenversie van de Sprinter, nog een bewijs hoe dat dieselpark veranderde in 2020.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
29 april 2025
LKQ als concepteneigenaar
28 april 2025
Personenauto’s steeds langer, breder en zwaarder
28 april 2025
De transformatie van Automotive Academy
28 april 2025
‘Kans Bosch Car Service te worden met beide handen gegrepen’
25 april 2025
BOVAG over Klimaatpakket 2025: nieuw evenwicht vinden essentieel
25 april 2025
Apollo Tyres wil Enschede sluiten
Meest bekeken berichten
Recente reacties