Per dag rijden er in Nederland gemiddeld 208 mensen door na een verkeersongeval. In totaal werd vorig jaar bijna 74.000 keer een proces-verbaal opgemaakt voor dit strafbare misdrijf. Positief is dat er een afname van 6 procent was ten opzichte van 2022.
Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van politiecijfers. “Als je slachtoffer bent van een doorrijder na een ongeluk, dan kun je aanspraak maken op het Waarborgfonds. Alle mensen met een autoverzekering betalen mee aan dit fonds. Hoe meer mensen er doorrijden, hoe meer de premie voor iedereen zal stijgen”, legt expert autoverzekeringen Menno Dijcks van Independer uit.
In 2022 keerde het Waarborgfonds zo’n 68,1 miljoen euro uit aan slachtoffers. “Ondanks een daling in de aangiften, ligt het schadebedrag in 2023 waarschijnlijk hoger door de sterke inflatie.”
Verschillen
Per duizend inwoners werd vorig jaar 4,15 keer aangifte gedaan voor wegrijden na een ongeval. In Limburg (5,2), Zuid-Holland (5,1) en Noord-Holland (4,47) ging het vaker mis dan gemiddeld. In Friesland (2,67) en Zeeland (2,94) wordt er juist het minst vaak gevlucht na een ongeval.
Per gemeente zijn de verschillen groter. Koploper is Rotterdam: in deze gemeente werden in 2023 zelfs 8,25 aangiftes per duizend inwoners gedaan voor doorrijden na een ongeluk. Dit is bijna 2 keer zo vaak als het landelijk gemiddelde.
Verplicht
“Iemand die een aanrijding veroorzaakt, is wettelijk verplicht op de plaats van het ongeval te blijven tot de politie er is. Doet iemand dat niet, dan is die persoon strafbaar. Dit kan ook gevolgen hebben voor jouw autoverzekering, omdat de verzekeraar die kan opzeggen. Als je uit de verzekering bent gezet, dan is het afsluiten van een nieuwe polis een stuk lastiger”, legt Menno Dijcks uit.