BMW- en Minidealer Ekris heeft onlangs in de vestiging in Veenendaal de hele schadeafdeling op de schop genomen. Onderdeel van de verbouwing was een nieuwe spuitcabine waarmee 70 tot 80 procent op de verwarmingskosten wordt bespaard.
Hoe mooi die nieuwe spuitcabine er ook uitziet, het mooiste eraan – of misschien moeten we zeggen: het technisch mooiste – bevindt zich op het dak. Daar staat namelijk een kruisstroomwisselaar die op ingenieuze wijze de ingelaten lucht verwarmt met de uitgeblazen lucht. Op de tweede verdieping van het dealerpand, met uitzicht op het dak van de schadewerkplaats, leggen Ronald Cleijsen en Bert Bouwmeester van ELPO uit: “De lucht die uit de spuitcabine komt, heeft een temperatuur van 22 graden Celsius. De buitentemperatuur is momenteel 4 graden Celsius. Door de uitgeblazen lucht langs de ingelaten lucht te leiden wordt die voorverwarmd, waardoor je een rendementsverbetering haalt op je verwarmingskosten van 70 tot 80 procent. Voor één spuitcabine betekent dat een besparing van acht- tot tienduizend euro op jaarbasis. Het gas wordt steeds duurder, dus die besparingen lopen de komende jaren alleen maar verder op.”
Besparen en investeren
Europese regelgeving EU 1253/2014 verplicht dat iedere luchtbehandelingskast met een opbrengst van 250 kubieke meter of meer is voorzien van een warmteterugwininstallatie. Voor 2020 is vastgesteld dat de installatie tenminste 73 procent van de warmte-energie moet terugwinnen. Bert Bouwmeester: “Bovendien hebben we in de cabine, de lakaanmaakruimte en de voorbewerkingsafdeling led-verlichting van de nieuwste generatie geplaatst, die een lichtopbrengst heeft van 131 lumen per Watt. Dat lag altijd rond de 100 lumen per Watt. Medewerkers merken nu ook geen verschil meer tussen led-licht en tl-licht. Voor dergelijke investeringen krijgt het bedrijf belastingkorting. Voor ons is dit ook een stimulans, want doordat de producten steeds beter worden, leggen overheden de lat voor deze belastingkorting ook steeds hoger. Wij moeten onze producten dus blijven ontwikkelen.”
Rendement op de verwarmingskosten van 70 tot 80 procent.
Een luchtbehandelingskast zoals die bij Ekris is geplaatst, kost binnen de totale investering van de verbouwing zo’n 20.000 euro extra. Het pand moet er bovendien maar net geschikt voor zijn. Bert Bouwmeester: “Niet iedere schadehersteller heeft de financiële middelen voor zo’n investering. De schadeherstelsector heeft het al moeilijk om te kunnen overleven. Bij Ekris hebben ze het juist omgedraaid en gezegd: ‘We zijn een gezond bedrijf en gaan nu investeren.’”
Vervanging
Dat had mede te maken met de ‘oude’ spuitcabine, die al sinds 1994 dienst deed. Schademanager René van Ginkel van Ekris: “We deden natuurlijk elk jaar preventief onderhoud en soms moest er wel eens wat gerestaureerd worden totdat we, ik denk in 2016, begonnen na te denken over vervanging. Door de coronacrisis verwachtten we een snel dalend schadevolume, dus toen heb ik Bert gebeld met de vraag: ‘Hoe snel kun jij schakelen?’ En tegen mijn directie heb ik gezegd dat dit het juiste moment was. In mei is het contract getekend en vervolgens is het snel gegaan.”
“Ik moet wel zeggen dat de grote daling in schades bij Ekris is uitgebleven, mede doordat het aantal Mini’s op de weg de laatste jaren behoorlijk is gestegen. Dus het was nog behoorlijk passen en meten. We hebben wat spuitwerk aan een bevriend schadeherstelbedrijf uitbesteed. De ruimte die we normaal gebruiken voor de winterbandenwissels hebben we als voorbewerkingsruimte ingericht. Medewerkers die dagen hadden opgespaard hebben we gevraagd vakantie op te nemen en zo is iedereen mee gekleurd en hebben we de verbouwing redelijk goed kunnen plannen. Feitelijk is de schadewerkplaats maar één maand, in juli, dicht geweest. Dat we ondanks corona, ondanks de verbouwing met de schadeafdeling toch onze target gehaald hebben, zegt wel wat over ELPO, maar ook over de inzet van de collega’s van Ekris.”
De nieuwe spuitcabine is aanzienlijk groter dan de oude cabine, wat weer verband houdt met het werk dat Ekris binnenkrijgt. René van Ginkel: “De schadeafdeling is in 1994 begonnen met drie man. Inmiddels lopen er een man of elf, twaalf. We zijn zelfs naar vier dagen per werkweek gegaan om minder mensen over de vloer te hebben. We zien de auto’s groter worden. Bumpers waren vroeger van metaal, maar zijn nu allemaal gespoten, dus dat werk komt er allemaal bij.”
De hele installatie, exclusief de elektriciteit, is door ELPO gedaan. Bert Bouwmeester: “De dakbedekking hebben we ook geregeld, al hebben wij dat weer uitbesteed aan een dakdekker. In principe kunnen wij heel de bouw, inclusief nieuwe vloer, gasleiding, elektra en dakbedekking verzorgen. Klanten willen ontzorgd worden en zijn bereid daarvoor te betalen.”
René van Ginkel: “Het coaten van de vloer kwam er als laatste bij. Omdat we zoveel moesten verbouwen en er gaandeweg ook bruggen bijgekomen zijn, zag de vloer er ook niet meer uit. Die hebben we toen ook nog onderhanden laten nemen. De kabels en leidingen zijn mooi in de vloer ingefreesd en nu ziet het er piekfijn uit.”
Nieuw leven
Een afgeschreven spuitcabine betekent nog geen gesloopte cabine, vertelt Ronald Cleijsen. “Het was weliswaar een spuitcabine van een ander merk, maar daar hebben wij de afgelopen tien jaar wel het onderhoud van gedaan. De cabine functioneerde op zich nog prima en is inmiddels ook alweer operationeel, bij een klant hier nog geen tien kilometer verderop. Het gaat om een beginnend bedrijf, van een jongen die een aantal jaren spuiter is geweest bij een schadeherstelbedrijf en nu voor zichzelf is begonnen. Hij beschikte natuurlijk over beperkte middelen en is met die tweedehands spuitcabine heel goed geholpen. Voor de auto’s die hij in de week spuit, voldoet hij nog prima en kan hij er nog zeker tien jaar mee vooruit. Bij Ekris hebben ze vier tot vijf doorgangen per dag, dus zij stellen ook andere eisen.”