Een leuke hobbyauto ‘voor erbij’ is op zich geen Buiten Kantooruren-onderwerp waar wij op de redactie voor op de bureaus gaan staan. Betreft het echter een Engelse MG-rariteit met vermogens tot ruim 1500 pk én waarvan er slechts een handjevol van de band rolden, dan wordt het plotsklaps een ander verhaal. We zochten de aanstichter van dit alles, Johan Schoonhoven, op in zijn woonplaats Raalte. Saillant detail, we treffen hem zónder auto…
Vooruit, we hoeven er niet al te geheimzinnig over te doen, want op de foto’s heeft u hem waarschijnlijk al lang herkend. Het gaat hier om de MG XPower SV. Hoewel, zo’n bekendheid heeft deze exoot eigenlijk helemaal niet. Terwijl MG ooit grootse plannen had met de auto, er zouden 40.000 exemplaren worden gebouwd. Het eindigde pijnlijk genoeg als een kapitale zeperd die zwart omrand de geschiedenisboeken in ging. “Niet meer dan 82 stuks heeft MG er uiteindelijk geproduceerd”, verzucht Johan Schoonhoven, MG-liefhebber ten voeten uit. Het doet hem zichtbaar pijn, want Johan heeft overduidelijk een zwak voor de XPower SV. “Het gaat niet zozeer om mooi of lelijk, wat je van de auto vindt is strikt subjectief. Dat het iets bijzonders is, daar valt absoluut niet over te twisten.”
Studiemodel X80
Johan is al op jonge leeftijd gek op het merk MG en hij reed – en rijdt – veel verschillende modellen. “Een jaar of vijftien geleden had ik de XPower SV op de AutoRAI gezien, ik heb er zelfs nog gesproken met de ontwerper, Peter Stevens. Toen hij de auto startte in een bomvolle Holland Hal was het feest compleet. Niet bij de RAI-beveiliging trouwens. Nou goed, heel wat jaren later waren mijn vrouw en ik aan het toeren in onze MG TF en we kwamen terecht bij The Gallery in Brummen. En ongelofelijk maar waar, daar stond een zilvergrijze, links gestuurde XPower SV te koop. Ik weet nog dat ik zei: als ik toch ooit zo’n ding kan kopen, dan ga ik er direct voor. Maar goed, tegelijkertijd besefte ik dat er maar 82 van zijn gebouwd dus dat die kans vrij gering was.”
Toen wist Johan niet wat hij nu weet. Om nog maar eens aan te geven hoe bijzonder de XPower SV is, somt Johan, aan de hand van een enórm uitgebreide PowerPoint-presentatie, een eindeloze riedel XPower SV-feiten op. Meer dan er passen op deze twee pagina’s, maar leuk voor mijn kennis en voor de context van het verhaal. “De XPower SV is gebaseerd op het platform van de Qvale Mangusta, voorheen bekend als de De Tomaso Biguà. De gehele carrosserie werd volledig van carbon gemaakt en woog inclusief integrale rolkooi slechts 65 kilogram. De losse, gesneden carbon onderdelen werden naar Italië verscheept waar ze nabij Modena tot één geheel werden gesmeed. Hierna werd het zwikje teruggestuurd naar MG in Engeland, daar werd de auto afgebouwd en werden de puntjes op de ‘i’ gezet. Overigens werd de XPower SV (toen nog studiemodel X80) gelanceerd op de IAA, op 11 september 2001. Inderdaad, op ‘9-11’. De publieksreacties waren lauw te noemen.”
Of dat kwam door de Fiat Punto-koplampen, de Fiat Coupé-achterlichten…? Wie zal het zeggen. Aan de specs lag het in ieder geval niet: een 4.6 liter V8 met achterwielaandrijving, een basisvermogen van 320 pk en ooit stond er een XPower SV op de weg met maar liefst 1653 pk. De auto stond hier voor tussen de 150.000 en 180.000 euro in de prijslijsten en dat was serieus veel geld. Zeker als werd gekeken naar wat de gevestigde orde bood. Om een erg lang verhaal kort te maken, de XPower SV mislukte – ook na verschillende pogingen er nieuw leven in te blazen – en ging de boeken in als the machine that broke three car companies.
Binnen kantooruren
Na exact 18 jaar Schadegarant/Glasgarant vond Johan Schoonhoven het in 2015 welletjes en begon zijn eigen ‘Zilverstad Consultancy’. De opgedane ervaringen van het werken op het snijvlak van automotive en schadeverzekeringen gebruikt hij om klanten in Nederland en België vooruit te helpen. In 2018 voerde hij een mystery call-onderzoek uit naar de wijze waarop dealers en herstellers omgaan met het initiële klantcontact bij schadeherstel en hoe effectief dit eerste contact voor dealers en herstellers was. Naar aanleiding van dit onderzoek werd ‘RedMailer’ als customer journey tool voor schadeherstel en service toegevoegd aan het dienstenpalet van Zilverstad Consultancy.
Ontheffing
Terug naar Johan. En naar mede-MG-adept/kenner Rik de Vrieze. “Rik belde mij en zei dat hij een auto had gekocht in Engeland. Of ik mee wilde om ‘m op te halen. Dat deed ik, samen met mijn zoon Rogier. Wat bleek, hij had een MG XPower SV gekocht – nota bene typenummer #101, de allereerste! – bij een bedrijf net onder Birmingham. Dus, wij erheen.
Toen we daar op het terrein rondliepen zei Rogier ineens: kijk, daar staat er nog eentje. Puur toeval. Het was ook nog eens een links gestuurde en hij was te koop. Ik gaf dus mijn kaartje en zei dat ik misschien wel interesse had.”
Dat had Johan wel, alleen moest hij het thuisfront nog even zo ver zien te krijgen. “Het bijzondere was dat het de laatst gebouwde SV-R was (een extra snelle uitvoering), met typenummer #626! De auto had extreem weinig gereden, 1685 kilometers om precies te zijn. Wat speurwerk leerde me dat de auto al in Canada en Frankrijk was geweest en uiteindelijk dus in Birmingham. Lang verhaal kort: ik heb de auto gekocht, de vorige eigenaar wilde ‘m zelfs komen brengen en alles bleek in orde te zijn. Maar goed, op kenteken zetten zou mij een vermogen aan bpm hebben gekost dus ik heb er, dankzij een ontheffing, twee weken per jaar mee gereden op de Engelse platen. Dat was in een krappe twee jaar tijd.”
Met 3500 km besloot Johan de auto van de hand te doen. “Gelukkig kwam hij in handen van een Nederlandse verzamelaar die anoniem wil blijven. De man verzamelt eerste of laatste productieauto’s met lage kilometerstanden, dus dat was perfect. Of ik spijt heb van de verkoop? Ach, ik heb de auto een kleine twee jaar gehad en dat is voor mij voldoende. Ik heb deze relatief onbekende en ondergewaardeerde MG geadoreerd, uiteindelijk zelfs in mijn bezit gehad en er goed van kunnen genieten. Wat wil een liefhebber nog meer?”
Samen met Rik ‘treedt’ Johan nog op voor verschillende MG Clubs en dan geven ze presentaties over de XPower SV. “Ik merk dat het leuk is om de auto credits te geven door hem bekender te maken. En heus, je staat er versteld van hoeveel MG-rijders de XPower SV níet kennen.”
Galerij niet gevonden.