Kalibratie van ADAS-voorzieningen is niet ingewikkeld, maar vergt wel scherpte bij de uitvoering. En de durf om gedane arbeid op de factuur te zetten, ongeacht of de concurrent dat wel of niet doet. Die conclusie valt te trekken na de eerste van drie ADAS-infoavonden die Explora deze week belegt. 

Ruim twintig belangstellende universele autobedrijven, bandenspecialisten en schadeherstellers woonden gisteravond de eerste bijeenkomst bij. Vandaag en morgen volgen sessie twee en drie. Productspecialist Sip Meijer gaf een uitgebreide demonstratie van de RCCS-unit voor radar- en camerakalibratie, zoals fabrikant Texa die via Explora op de Nederlandse markt brengt. Meijers boodschap: kalibreren is niet ingewikkeld, want de fabrikant leidt je stap voor stap door het proces. Het opstellen van een merkspecifiek paneel, zelfcentrerende wielklemmen en rubber afstandsmatten is eigenlijk nog het meeste werk. En waar in de diagnosehelpsheets woordelijke uitleg mogelijk te ingewikkeld wordt, schieten pictogrammen en foto’s te hulp. “Meten en lezen. Meer is het niet.”

Stuurzijde

Maar dan moet je niet centimeters verwisselen met millimeters (“ja, dat komt voor”). Moet je weten dat de voertuigfabrikant er bij de locatie ‘rechts’ vanuit gaat dat de monteur aan de voorzijde staat en richting voertuig kijkt – en dat ‘stuurzijde’ dus niet links is maar rechts. Ander weetje: nooit kalibreren met een inzittende (dat verstoort de meetwaarden). En goed opletten bij het plakken van de camerahouder op een nieuwe voorruit (“anders moet de hele ruit er weer uit, ook dat komt voor”). Conclusie: opletten blijft nodig. Om de alertheid te checken, liet Meijer expres de tablet met de IDC5-diagnosesoftware op de betonnen ondergrond kletteren. Met een glimlach, in het besef dat de dikke rubberen omlijsting beschadigingen voorkomt.

Rekening

Een verhaal apart is de rekening na gedane arbeid. Moet er ook na een standaard uitlijning kalibratie plaatsvinden? En hoe vertel ik de klant dat hij bovenop het reguliere bedrag voor de wielwerkzaamheden nog een extra bedrag van 150 euro moet betalen? Bovendien: goed uitlijnen betekent toch dat alles weer honderd procent in orde is? “Ik weet nu al wat mijn klant gaat zeggen”, sprak een bandenspecialist. Het weerwoord van Explora: eigenlijk moet je na elke uitlijning kalibreren. De rijlijn wordt vanuit de achterzijde gemeten. Een afwijking van slechts een of twee graden betekent op tweehonderd meter afstand al een flinke vertekening. “Bovendien is er de morele verplichting om een voertuig veilig de weg op te sturen”, vindt productmanager René van Arkel. “Nog afgezien van de vraag of verzekeraars vanwege aansprakelijkheid een kalibratierapport gaan eisen voordat ze uitbetalen.”

Doelgroepen

Explora onderscheidt diverse doelgroepen die met ADAS hun voordeel kunnen doen:. carrosseriebedrijven, ruitvervangers, bandenspecialisten en merkdealers c.q. multimerk werkplaatsen. Ze kunnen steeds meer werk tegemoet zien uit het ijken van rijhulpsystemen. Van een wagenparkaandeel in Nederland van minder dan tien procent (2017) zal ADAS volgens Bovag via een tussenstop van ruim vijftig procent in 2025 doorgroeien naar meer dan tachtig procent parkaandeel in 2030. Scepsis in de bandenwereld is volgens Van Arkel onterecht. “De concurrentie tussen aanbieders van uitlijnen is moordend. Je kunt het dan blijven zoeken in het prijswapen of jezelf regionaal profileren als bandenspecialist die ook alles weet en kan met ADAS.” De resterende informatieavonden zijn vandaag (woensdag 8 mei) en donderdag 9 mei.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
Meest bekeken berichten
Recente reacties