Liever dan zijn bestaande bandenservicebedrijf in Utrecht uit te breiden koos Michael Pouw er in 2019 voor om een tweede vestiging te openen in Nieuwegein. Het bleek een goede keuze, want in weerwil van de coronacrisis is de business nog altijd groeiende.

Henk Boonstra, een van de werknemers van Michael Pouw, die voor deze rubriek het woord graag overlaat aan zijn bedrijfsleider/werkplaatschef: “We hadden genoeg werk in Utrecht. Daarbij liggen we hier in Nieuwegein tussen drie belangrijke verkeersaders: de A2, de A12 en de A27”, zegt Henk Boonstra, een van de werknemers van Michael Pouw, die voor deze rubriek het woord graag overlaat aan zijn bedrijfsleider/werkplaatschef. “We zitten hier bovendien op een industrieterrein, Het Klooster, dat nog volop in ontwikkeling is. We hebben daarom ook acquisitie gepleegd bij startende ondernemingen. Er zijn nu al zeker vijf, zes grote bedrijven die de bandenservice voor hun wagenpark bij ons ondergebracht hebben. Wat we hier aan werk binnenkrijgen, is eigenlijk boven verwachting. Nu mensen in de coronatijd meer thuiswerken, hebben ze ook meer tijd om te kijken of ze voor hun banden in de buurt terecht kunnen.”

Zakelijk en particulier

Hoe gaat een onafhankelijk bedrijf als Pouw Banden de concurrentie aan met de bandenketens, die vanwege hun landelijke dekking toch het gros van de zakelijke markt voor hun rekening nemen? Henk Boonstra: “Om die reden is Michael met nog twee onafhankelijke bandenbedrijven een groep voor bandenservice gestart, Truckbandenservice Nederland, in eerste instantie voor trucks, maar uiteindelijk ook voor personenwagens, waarmee we nu met in totaal 48 bedrijven een landelijke dekking hebben gecreëerd. We hebben nu zeker dertig bedrijven waarmee we ook voor leasemaatschappijen en fleetowners interessant zijn.”

“Met een vestiging van een leasemaatschappij hier in Nieuwegein hebben we ook al gesprekken gevoerd. We hebben ook al wel goede service aan hen verleend en die brengen hun leaserijders hier uit de buurt nu ook wel naar ons. Het is nog mondjesmaat, maar het is een begin. Andersom krijgen we vanuit onze zakelijke klanten ook werknemers die met hun privéauto nu bij ons komen.”

De particuliere markt is een grillige markt, weet Henk Boonstra. “Als ik een band aanbied met een goede prijs-kwaliteitverhouding voor 100 euro en mensen zien hem op een webshop voor 98 euro, dan gaan ze toch bij je weg, terwijl we hier de beste apparatuur hebben staan, een balanceerapparaat met wegdeksimulatie bijvoorbeeld. Die bootst de situatie op de weg na, zodat je precies weet hoe de band zich gedraagt op de weg. Dat is apparatuur waar andere klanten speciaal voor naar ons toe komen.”

Alle wielserviceapparatuur staat naast elkaar opgesteld, in een straat die onnodige verplaatsingen en belasting van personeel en banden/wielen voorkomt. “Wat ik ook meemaak, is dat mensen online banden bestellen en ze thuis, voor de deur laten monteren. Een paar weken later komen ze dan hier omdat er een trilling in zit. Of ik even wil kijken. Als ik dan de auto op de brug zet, zie ik zes verschillende stukken lood op de velg zitten! Als ze de band goed hadden gebalanceerd dan was eerst het oude balanceerlood verwijderd. Dan waren ze misschien met één of twee stukjes klaar geweest en was hij wel goed gebalanceerd geweest. Met zakelijke klanten heb je dat niet. Die willen ontzorgd worden. Wij hebben wifi, een ontvangstruimte, echte koffie… Ze kunnen hier gewoon doorwerken en binnen een uur kunnen ze weer weg.”

“Tijdig signaleren en adviseren, dat is waar we ons in onderscheiden. We zijn preferred supplier van Goodyear Dunlop, maar iemand die af en toe een stukje in zijn klassieke Jaguar rijdt, kan misschien prima met een ander merk uit de voeten. Kost de helft. Banden van zes jaar oud die nog 60 procent van de profieldiepte hebben, hebben ook vaak droogtescheuren. Dan is het toch beter om die te vervangen. Daarom controleer ik bij een bandenwissel altijd het ventiel, of er geen scheurtjes in zitten. Banden die weinig kilometers maken, slijten niet, maar het rubber in het ventiel droogt wel uit. Als zo’n ventiel dan kapot gaat, is je band kapot, je velg en als het tegenzit ook je TPMS-sensor. Dat wil je voorkomen.”

Specialist

De bandenspecialist als onderstelspecialist is een trend die ook bij Pouw Banden nauwgezet gevolgd wordt. Henk Boonstra: “Uitlijnen en balanceren gebeurt hier natuurlijk al jaren. ADAS-kalibratie nog niet, maar ook dat komt onherroepelijk. Heel veel van dat werk is er ook nog niet. Twee bedrijven hebben bij ons al wel een demonstratie verzorgd, van twee verschillende systemen, maar we stellen de investering nog even uit. We hebben natuurlijk net fors geïnvesteerd in dit nieuwe pand. Als je het helemaal compleet wil hebben ben je met ADAS-kalibratie zo tienduizend euro verder. Voordat je die terugverdiend hebt…”

In uitlijnen is Pouw Banden wel gespecialiseerd en dat heeft ook wel diverse klanten en opdrachtgevers opgeleverd. Henk Boonstra: “Uitlijnen en balanceren doen we bijvoorbeeld voor autobedrijven, schadeherstelbedrijven en tuningbedrijven. Onze uitlijnbank ligt verzonken in de grond, zodat ook lage sportauto’s erop kunnen. Vaak kunnen die Lamborghini’s of Ferrari’s zo’n brug niet op, omdat ze dan met de voorzijde op de de brug vastlopen. We hebben ook speciale apparatuur waarmee we de grotere maten banden kunnen demonteren en monteren.”

Personeel

“Het is ook vaak de persoon die de machine bedient. Je kunt prachtige apparatuur hebben staan, maar als je geen achtergrondkennis hebt, dan kan het nog wel eens fout gaan.”

In de werkplaats lopen vijf monteurs, waarvan er twee specifiek voor de trucksector. Henk Boonstra: “Het gekke is: een goede truckmonteur kan ook wel een personenwagen repareren, maar een personenwagenmonteur heeft vaak minder met de grote trucks. De twee truckmonteurs doen ook de reparaties onderweg. Daar hebben we twee bussen voor, die helemaal zijn ingericht voor bandenservice langs de weg en ook vlootinspectie uitvoeren voor diverse grote fleetowners.”

Onder de monteurs is jong en oud redelijk goed vertegenwoordigd. Henk Boonstra: “We hebben een ervaren kracht die uit de vestiging in Utrecht is overgegaan naar hier, maar we hebben ook twee jongere kerels, waaronder een BBL’er, die het vak nog aan het leren is. En hij pakt het goed op, moet ik zeggen. Het is geen spelletje, het is serieus werk. Je stuurt je klanten toch met jouw werk de snelweg op. Dus het is ook een beetje opvoeden wat we hier doen: leren volgens de procedures te werken. Even nalopen met een momentsleutel, de bandenspanning resetten in de boordcomputer en natuurlijk het niet te vergeten kaartje voor het natrekken van de wielbouten na 50 en 250 kilometer.”

Duurzaam

Investeren in de jongste generatie is niet de enige manier waarop Pouw Banden de blik op de toekomst houdt. Bij de bouw van het pand in Nieuwegein is het hele dak vol gelegd met zonnepanelen, zodat het pand bijna CO2-neutraal kan functioneren. Henk Boonstra: “We hebben ook een machine voor drukopslag, om de druk uit een band terug te winnen en weer te kunnen gebruiken om banden weer op te pompen. En overal driedubbelglas natuurlijk.”

Pouw Banden

Het bandenservicebedrijf van Michael Pouw komt voort uit het bedrijf van vader Theo Pouw, toeleverancier van materialen voor de grond-, weg-, water- en betonbouw. Het bandenbedrijf aan de noordkant van Utrecht was in eerste instantie opgezet om de eigen voertuigen van bandenservice te kunnen voorzien. In 2005 werd het bedrijf verzelfstandigd, met Michael Pouw aan het roer. Op 11 maart 2019 werd in Nieuwegein een tweede vestiging geopend op het industrieterrein Het Klooster.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties