Wie online zoekt naar een onafhankelijke bandenspecialist komt al gauw uit bij Bandenspecialist Rovers in het Zeeuwse ’s-Gravenpolder, het familiebedrijf van Ad en zijn zoons Kees en Carlo Rovers. Hoewel het bedrijf inmiddels ook reparatie, onderhoud en apk aanbiedt, blijven banden, zoals bedrijfstakorganisatie VACO het noemt, de basis.
Enkele weken voordat we Ad Rovers spreken (“Mijn zoons hebben het verschrikkelijk druk!”) heeft het bedrijf nog een motor gereviseerd. “We hebben veel klanten die zeggen: ‘Jullie doen altijd de banden, kunnen jullie niet ook de rest doen?’ We zijn begonnen als bandenservicebedrijf. Dat we sinds 2012 ook onderhoud en reparatie doen, komt eigenlijk door Carlo, mijn jongste zoon. Hij heeft vijf jaar bij een truckgarage gewerkt. Toen hij besloot dat hij bij ons in het bedrijf wilde komen, omdat we het steeds drukker kregen, had hij als voorwaarde dat hij ook kon sleutelen. Nou, dat kan hij! Op zijn laatste apk-heroriëntatie was hij foutloos. Komt bijna niet voor! Dus doen we, samen met een monteur die ook zijn apk-papieren heeft, ook onderhoud en reparaties.”

Op de vraag of het bedrijf het had kunnen redden met alleen banden, zegt Ad Rovers direct: “Makkelijk! We hebben heel veel vaste klanten die hier voor hun banden komen. Dat zijn zowel particulieren als zakelijke klanten. Tevens werken wij voor leasemaatschappijen, alhoewel dit maar een klein deel van onze omzet betreft.”
Onafhankelijk
Bandenspecialist Rovers is als onafhankelijke bandenleverancier niet gebonden aan een merk of marktpartij. “We zijn wel lid geweest van een groep, maar dan betaal je lidmaatschap en dan willen ze ook nog per band een provisie hebben, en allerlei andere eisen. Je bent dan geen baas meer in eigen huis, dus daar zijn we mee gestopt. Het is wat de klant wenst. De klant is nog steeds baas over zijn eigen portemonnee.”

“We hebben behoorlijk veel klanten die precies weten wat voor banden ze willen hebben, want op internet kun je al heel veel vinden. Maar door homologaties etc. wordt een juist advies en kennis van banden steeds belangrijker. Je kan niet meer iedere band op iedere auto monteren. Je hebt natuurlijk mensen die niks voelen als ze autorijden. Je hebt ook mensen die de geringste afwijking in stuur- of weggedrag al merken. En we krijgen geregeld klanten die specifiek vragen naar zuinige of stille banden, maar dat is meer Carlo zijn afdeling. Hij vraagt klanten goed uit naar wat voor banden ze eigenlijk op zoek zijn.”

Met diverse bandenconcepten voor het autobedrijf zou je denken dat die een bedreiging vormen voor onafhankelijke bandenbedrijven als Rovers, maar volgens Ad Rovers is eerder het omgekeerde het geval. “Autobedrijven kunnen wat bandenservice betreft niet tegen ons op. Er komen hier diverse auto- en dealerbedrijven uit de regio, en zelfs ver daarbuiten, die bijvoorbeeld het uitlijnen door ons laten doen, omdat ze zelf niet in die apparatuur willen investeren, of de kennis ervan niet hebben. Dus ik zie het bandenspecialisme van het autobedrijf niet als een bedreiging. Je kunt beter samenwerken dan tegen elkaar, want dan verdient niemand meer wat.”
Equipment
Er wordt wel gezegd dat de marges op banden dun zijn, maar daar is het verdienmodel van Rovers niet op gebaseerd. En dat er geld verdiend moet worden, is duidelijk als we de investeringen in equipment van het afgelopen jaren in aanmerking nemen. “Omzet interesseert me niet. Van belang is wat ik overhoud. Als je niks meer kunt verdienen, kun je beter de tent dicht doen. Bovendien, de machines kosten veel geld. Dan komen daar nog eens diverse bruggen en andere zaken bij. Als Carlo het sleutelen er niet bij had willen hebben, waren we alleen met banden verdergegaan. Nu hebben we er wel handel bij. En banden kunnen een afkeurpunt zijn, dus daar komt ook omzet uit.”
‘Iedere klant is er één. Groot of klein, bij ons tellen ze allemaal mee.’
Rovers heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in equipment, waaronder uitlijn-, balanceer- en bandenwisselapparatuur. Vooral dat laatste stuk gereedschap, de volautomatische Hunter Revolution, is in de optiek van Ad Rovers een noodzakelijke investering. “Het maakt het werk lichter, maar vooral voorkomt het beschadigingen. Tegenwoordig zijn bijna alle wielen van lichtmetaal. Zeker met die grote maten kosten beschadigingen een vermogen. Daarvan wil je niet dat ze er met een bandenlichter in de buurt komen. Bijkomend voordeel is dat je ondertussen, terwijl het apparaat bezig is, een ander wiel kunt balanceren. Het bespaart dus ook tijd.”


Andere investeringen doet Rovers op dit moment niet, zoals in een bandenscanner. “Wij hebben het probleem dat we hem niet op een handige plaats neer kunnen leggen. Onze bruggen liggen vlak achter de deur, dus daar kan zo’n apparaat niet voor gelegd worden.”
Ook een schokdempertestbank vindt Rovers overbodig. “Die is erg temperatuurgevoelig. Vroeger hadden we er een in het oude pand, maar als het warm is, beoordeelt hij alle schokdempers als slecht en in de winter zijn ze allemaal goed. Bovendien: als ze lek zijn, of de werking minder zie je dat toch wel, dan vervangen we ze natuurlijk.”
Monteur
Naast Kees en Carlo is er nog een derde zoon, maar die helpt alleen mee tijdens de bandenwisselperiode. Ad Rovers: “Hij is projectleider en heeft zijn eigen werk, maar wanneer het erg druk is kunnen wij een beroep doen op hem en helpt hij mee met de wissels.”
‘Door homologaties etc. wordt een juist advies en kennis van banden steeds belangrijker.’
Graag zou Rovers er nog een bandenmonteur bij willen hebben, maar een goede monteur is moeilijk te vinden. “Een groot deel van de jeugd van 20, 25 jaar heeft veel eisen en weinig ervaring en wil makkelijk geld verdienen.”
