Diverse garages gebruiken volgens de Consumentenbond trucs om de rekening van een apk te verhogen. Ze zouden hoge kosten rekenen voor reparaties van kleine ‘plotselinge’ mankementen en soms gebreken veinzen.
Bovag is not amused en spreekt van “onnodige stemmingmakerij die het hele Nederlandse apk-systeem, met keuren en repareren door één partij, nodeloos in een kwaad daglicht stelt.” Gewapend met verborgen camera’s liet de Consumentenbond twaalf auto’s keuren bij elf autobedrijven (overigens geen van alle Bovag-lid). Ter plekke zouden de mystery-onderzoekers te maken hebben gekregen met “tal van onnodige en dure reparaties”. Zo kwam een auto niet door de keuring tenzij de remmen zouden worden vervangen. Kosten: 494 euro. Uit een second opinion bij een andere garage zou zijn gebleken dat er helemaal geen gebreken waren. De RDW-controleur constateerde evenmin remproblemen.
0 reacties
Dit gebeurt ook bij reparaties. Vooral bij dealers. De ANWB heeft dit in het verleden bij herhaling en bij meerdere dealers proefondervindelijk aangetoond. Sinds de marges op de verkoop van nieuwe auto`s minimaal is geworden, is dit het nieuwe verdienmodel geworden voor dealers. Met de toenemende electronica in de auto is het voor de garage`s erg gemakkelijk en verleidelijk geworden om het vertrouwen dat de klant stelt in de dealer te misbruiken.
En klanten blijken niet in staat dit aannemelijk te maken. Noch bij de geschillencommissie, noch bij de Kantonrechter.
In de autobranche gaat het niet meer om auto`s, maar om geld.