Het Italiaanse Tekné Consulting zal voor menigeen in de Nederlandse autobranche niet direct een bekende merknaam zijn. Wie wat langer actief is in de markt kent ongetwijfeld Exponentia. Een kennismaking op het hoofdkwartier ten zuiden van Rome.


De Nederlandse aftersalesmarkt kenmerkt zich door professionalisme en een relatief groot aantal werkplaatsen dat is aangesloten bij een groter samenwerkingsverband zoals werkplaatsconcepten of deelconcepten. De uitdagingen die onze markt tegenkomt zijn echter universeel en worden ook buiten onze landsgrenzen in meer of mindere mate zo gevoeld.
‘Onze visie is om de loyaliteit binnen de automotive keten te versterken’

Tekné Consulting speelt met de diverse activiteiten in op deze behoefte. Tot de klantenkring van ceo Patrick lo Pinto en de zijnen behoren niet alleen fabrikanten van auto’s, onderdelen en equipment, maar ook de genoemde reparatienetwerken, verschillende onderdelendistributeurs en verzekeraars. De autobedrijven en technici zijn dus alleen indirect klant. Een derde van de klanten betreft de onderdelenfabrikanten, een op vijf is actief als equipmentfabrikant, elke achtste klant is een onderdelendistributeur. Met ruim honderd trainingmodules en zo’n 270 trainingsdagen per jaar worden jaarlijks ruim tweeduizend vakmensen getraind. Via de verschillende kanalen verwerkt het bedrijf zo’n 43.000 tickets op jaarbasis.
Via het merk Exponentia wordt de buitenlandse markt bediend. Zo worden ruim dertigduizend werkplaatsen ondersteund met zaken als technische data en trainingen in zes talen. Exponentia ontstond in rond 2005 als initiatief van enkele grote onderdelenfabrikanten, tien jaar later kwam het in handen van UNIT, de groep waartoe ook Tekné Consulting behoort.

Samenwerkingsverbanden
Data vormt het hart van de activiteiten en dat maakt dat we hier niet alleen te maken hebben met mensen die de autotechniek snappen, het is een techbedrijf waar software zeker zo’n belangrijke rol speelt. Vanuit die achtergrond is het ook niet verwonderlijk dat het bedrijf een van de partijen is binnen ADPA, de Europese associatie voor onafhankelijke uitgevers van automotive data. Door aan te sluiten bij ADPA maar bijvoorbeeld ook bij Carmunication wil Tekné de aftersalesmarkt open houden voor alle belanghebbenden.


De noodzaak van dit soort samenwerkingsverbanden is cruciaal in een markt waar autofabrikanten door digitale diensten de grip op eindklanten willen vergroten. Of het nu gaat om servicemeldingen of om abonnementen op digitaal vrij te schakelen auto-accessoires, de autofabrikant heeft er de voorrangspositie en de onafhankelijke markt vecht voor gelijke kansen. Het is daarom van groot belang dat die onafhankelijke aftermarket via de aangesloten autobedrijven in contact staat met de actuele data uit de auto. Ook het digitale contact met de berijder speelt een niet te onderschatten rol in dit kader en de onafhankelijke markt wil dat digitale lijntje veilig stellen