Doordeweeks werken vader en zoon Henk en Laurens de Wit samen in Vakgarage De Wit in Nieuwerkerk a/d IJssel, maar in de weekenden trekt Laurens steevast zijn race-overall aan. Het is een virus dat op hem is overgedragen door vader Henk, een racefanaat pur sang. “Als instructeur maak ik alleen op Circuit Zandvoort al 10.000 kilometers per jaar.”
Het mooie aan het koppel Laurens en Henk is dat ze beiden vol enthousiasme vertellen over hoe mooi racen wel niet is en dat er al best wel wat successen zijn behaald. Ook de jongste telg van het gezin is onlangs begonnen met racen, dat kon natuurlijk niet uitblijven. Henk: “Laurens racet sinds vorig jaar in de nieuw opgerichte Ford Fiësta Sprint Cup. Er zijn twee nieuwe Cup-raceklassen van start gegaan op de circuits in Nederland en België, de Ford Fiësta Sprint Cup Nederland en België.” Laurens: “We racen in voor circuitgebruik aangepaste Ford Fiesta’s ST-Line met een gewicht van zo’n duizend kilo en ongeveer 150 pk. Alle auto’s zijn volledig identiek aan elkaar, het komt dus echt aan op rijderskwaliteiten. Er is een junior- en een seniordivisie, ik val met mijn 29 jaar in de laatste categorie.”
Veel talent in Nederland
Henk is zelf overigens geen vreemde in de autosport. Hij heeft zijn sporen ruimschoots verdiend en dat blijkt wel uit de talloze bekers en bokalen die in zijn garagebedrijf staan opgesteld. Henk: “Dat neemt niet weg dat Laurens veruit de snelste is, hoor. Hij heeft beslist meer talent dan ik. Niet voor niets won Laurens de openingsrace van de Ford Fiësta Sprint Cup en uiteindelijk zelfs het kampioenschap. Het is geen geheim dat je in de autosport – ook al heb je een dosis talent – simpelweg veel geld moet meenemen om te kunnen racen. Zo ook wij. Laurens begon zijn eerste race met een nagenoeg onbestickerde auto. Alleen ‘Vakgarage’ stond er te lezen.
‘Er rijden jongens van 15?jaar rond die het mij behoorlijk lastig maken’
Al tijdens zijn eerste race werd ik gebeld en viel zijn talent ook anderen op. Zo hebben we langzaamaan een mooi aantal sponsorcontracten voor elkaar gekregen.” Laurens: “Er rijden jongens van 15 jaar rond die het mij behoorlijk lastig maken. Ondanks mijn 15 jaar aan autosportervaring, moet ik er toch echt voor gaan zitten en moet ik alle trucs uit de kast trekken om goed te kwalificeren. Het is mooi dat er zoveel talent is in Nederland. Ik herinner me dat er rijders waren die normaal in GT4-auto’s rijden en zeiden: ‘Laat mij maar even in die Fiësta.’ Maar dat viel dus niet mee, dat redden ze gewoon niet. Je moet echt heel netjes rijden, een paar hebben er echt hun tanden op stuk gebeten.”
Race Experience
Net zoals bij talloze andere racetalenten, begon het ook voor Laurens in de kart. “Ik begon met karten toen ik een jaar of zes was – met mijn vader als stuwende kracht – en sinds mijn vijftiende race ik met auto’s. Inmiddels heb ik bijvoorbeeld Formule Ford gereden, maar ook Supercar Challenge met een Saker en ik ben diverse keren kampioen geweest in allerlei klasses. Ik geef als instructeur daarnaast les bij Race Experience van Michael Bleekemolens Race Planet op Zandvoort. Alleen hier maak ik al zo’n 10.000 kilometers per jaar. Ik kan het circuit dan ook wel dromen ondertussen.”
Dit raceseizoen hebben Laurens c.s. een interessante mix gevonden. “Was het vorig jaar nog een gehuurde auto van Bas Koeten Racing, nu is mijn race-Fiësta van een school! We zijn een samenwerking aangegaan met het Technova College in Ede. Zij hebben een raceteam opgericht om studenten meer uitdaging te geven tijdens hun opleiding. De opdracht van dit raceteam bestaat uit het klaarmaken van de auto (op school, in vrije uren in de werkplaats) voor elke race én het prepareren van de auto op het circuit.”
Het Technova-raceteam is er niet alleen voor de autotechnici, er zitten studenten van verschillende opleidingen in het raceteam, zoals Audiovisueel en Fotografie. De autotechnici zorgen er natuurlijk voor dat de auto klaar is voor de race, de audiovisuele specialisten maken video’s van elke race en van de opleiding Fotografie zorgen de studenten uiteraard voor de foto’s. “We staan ook op schoolbeurzen met de auto, hij wordt dus ook ingezet als PR-machine! Het punt is, er is tekort aan goed personeel en op deze manier willen we het vak van autotechneut wat meer sexy maken. Een mooie en succesvolle kruisbestuiving dus.”
Elektrisch racen
“Wat mijn verdere plannen zijn in de racerij?”, vraagt Laurens. “In de seniorklasse sta ik flink voor, dus als ik alle wedstrijden finish dan moet het gek lopen wil ik niet weer kampioen worden. Ik ga vooral voor het algemeen klassement, dat is nieuw dit jaar. Dat betekent vooraan eindigen van alle dertig auto’s bij elkaar. Daarvoor moet ik nog wel even aan de bak.” Laurens zegt heel graag elektrisch te gaan racen. “Mocht er een opstartklasse komen, dan zou het zo maar kunnen zijn dat het die kant op gaat. We zullen ook wel moeten met z’n allen. Er gaan duurzame bedrijven komen die zich niet meer willen verbinden aan een sport waarbij benzine in het spel is. Er zal dus gekeken moeten worden naar alternatieven. Maar geloof me, tot die tijd heb ik het meer dan naar mijn zin in deze Fiësta Sprint Cup!