In economisch zware tijden een nieuw pand laten bouwen en in gebruik nemen trekt bekijks. Vader Koos en zoon Nick Vriend hadden de beslissing voor de nieuwbouw voor Autoglas Vriend – Vriend Automotive in Emmeloord echter al in 2019 genomen. “Toen kwam corona en zijn we gewoon doorgegaan. Wat moet je anders?”
Het is niet alleen een nieuw pand waarmee Autoglas Vriend – Vriend Automotive de blik op de toekomst heeft gericht, ook willen Koos Vriend en zijn zoon Nick in Emmeloord serieus met bandenservice aan de slag. “Onze andere vestiging, in Zwolle, zit bij een bandenbedrijf in. Zowel in Zwolle als in Emmeloord ligt de focus op glas, maar we gaan nu ook gas geven met bandenservice”, aldus Nick Vriend. “Waar ik met name een markt voor zie is uitlijnen en ADAS-kalibratie. Wanneer een auto schade heeft gehad, moet hij worden uitgelijnd en gekalibreerd. Veel schadeherstelbedrijven laten dat nu nog bij de dealer doen. ADAS doen we al meer dan vijf jaar. Als we daar nu uitlijnen bij nemen, kunnen we een complete service aanbieden.”
Vader Koos vult aan: “De coronacrisis maakt duidelijk dat het riskant is om op één paard te wedden, tenzij je heel groot bent en het volume hebt. De crisis heeft in ieder geval onze creativiteit geprikkeld om gemaakte plannen verder te ontwikkelen en onze bandenservice nu serieuze aandacht te geven.”
Nog verder uitbreiden, met bijvoorbeeld ondersteltechniek, zit niet direct in de planning. Nick Vriend: “Ik vind het wel interessant, maar ik ben wat terughoudend. Het is nu vrij rustig, maar het liefst zet ik straks iemand fulltime op de banden. Vorig jaar was zo’n uitbreiding wel mogelijk geweest. We hadden zelfs een vacature, maar kregen geen geschikte kandidaten. Dus dat gebrek aan technisch personeel was echt wel aan de orde. Nu is de markt dusdanig gekrompen dat ik het een te groot risico vind.”
Zelf doen
De coronacrisis heeft aan de toekomstplannen van Vriend Automotive absoluut niets veranderd, zegt hij stellig, al laat die ook in Emmeloord zijn sporen na. “We werken voor een vijftal grote opdrachtgevers en wat we nu aan ruitschades via hen binnenkrijgen, is beduidend minder. Daarnaast deden we veel ruitschadeherstel voor schadeherstellers, maar die doen de vervangingen nu vaak zelf. Ook zij zien hun werk teruglopen en zoeken naar ander werk. Hun monteurs doen er misschien wel langer over dan wij, maar zo’n schadehersteller denkt ook: ik heb mijn monteurs wel aan het werk. We leveren nog wel de ruiten, maar monteren niet alles meer. Het zijn vaak de complexe ruiten waarvoor we de montage nog wel verrichten.”
Nick Vriend: “Wat we ook veel krijgen zijn mensen die zelf aan hun auto of camper knutselen, waarvoor wij dan de materialen leveren. Daar richten we ons nu ook wat meer op.”
De nieuwbouw zat al in de planning, het beton was al gestort toen de lockdown kwam. Het is nooit in de ondernemers opgekomen om de verbouwing af te blazen. Nick Vriend: “De bouw is gestart in november 2019. Nadat in het voorjaar het coronavirus uitbrak, hebben we ons nog wel afgevraagd of we sommige werkzaamheden moesten uitstellen. We hoefden ook geen extra mensen in te huren om de nieuwbouw te bespoedigen, want we hadden ineens veel minder haast. Waar heel Nederland in het begin van de corona-uitbraak in een zekere angst verkeerde en op zijn handen bleef zitten, gaf de aannemer vol gas, waardoor de nieuwbouw eerder werd opgeleverd dan gepland. Dat heeft wel voor wat problemen gezorgd. Zo moesten we wachten op de levering van zaken als werkplaatsinrichting, receptie, meubilair, internet et cetera, die allemaal veel later in de planning stonden. Ook de opgezegde huur liep nog door, terwijl we de sleutels van het nieuwe pand al hadden. We zijn nu nog steeds bezig. Er moet nog glas geplaatst worden in de receptieruimte, er moeten nog bureaus geïnstalleerd worden… We staan er positief in en we gaan vrolijk verder.”

Personeel
Door een gelukkige samenloop van omstandigheden hoefde er niemand ontslagen te worden. Nick Vriend: “Net voordat de crisis uitbrak, besloot een van onze medewerkers dat hij iets anders wilde gaan doen. Die is zelf weggegaan. Zijn vertrek heeft ons kostenplaatje wel wat gunstiger doen worden.”
Koos Vriend: “Dan hebben we nog een zzp’er, die alleen wordt ingezet als er voldoende werk is. Een andere medewerker werd begin juli voor het eerst vader. In aanvulling op de wettelijke vijf dagen bevallingsverlof heeft een werknemer sinds kort recht op vijf weken geboorteverlof, waarbij het UWV 70 procent van het loon betaalt. Daar wilde onze medewerker graag gebruik van maken, waardoor onze personeelskosten op natuurlijke wijze werden verlicht. Financieel gaat 2020 er voor ons anders uitzien dan dat we gewend zijn, met minder omzet door de coronacrisis en grote uitgaven voor de nieuwbouw. Je moet de tering naar de nering zetten en gelukkig kunnen we dat. Van al die bedrijven die zo snel al in de problemen kwamen, kun je je ook afvragen: wat is je spaarpot geweest?”
Klanten
De klanten van Vriend Automotive zijn behoorlijk divers: particulier, leasemaatschappijen, schadeherstelbedrijven, autobedrijven en complete wagenparken van ondernemers uit de regio. Als lid van de in 123Ruit.nl verenigde onafhankelijke ruitschadeherstellers verwacht Vriend Automotive nu ook meer verzekeringswerk te kunnen gaan doen. Koos Vriend: “123Ruit.nl kan inmiddels voor veel leasemaatschappijen werken en deze groei zet door. Ook vanuit de verzekeraars is er aansluiting en groei voor 123Ruit.nl mogelijk. Het is nu de kunst om als organisatie meer verzekeraars binnenboord te krijgen. 10 procent van het marktaandeel zou al prachtig zijn en voor de deelnemers aan 123Ruit.nl behoorlijk meer werk opleveren.”
‘Waar ik met name een markt voor zie is uitlijnen en ADAS-kalibratie.’
De aansluiting bij 123Ruit.nl is dan ook voor bedrijven als dat van Koos en Nick Vriend onontbeerlijk. Koos Vriend: “Je had al jaren geen keus meer. Vroeger zaten we bij Glasconnect. Je kunt wel eenpitter blijven en lekker onafhankelijk zijn, je eigen tarieven bepalen, maar je zag ondertussen overal groepsvorming ontstaan. Daar was als eenling niet meer tegenop te boksen. 123Ruit.nl is een nieuwe groep en het werk dat ze toebedeeld krijgen vanuit de lease is niet gelijk verdeeld over het land. In het oosten rijden simpelweg minder leaserijders dan in het westen en midden van het land. Hier in het oosten woont ook een andere klant. In het westen moet een ruitschade gelijk worden hersteld, in het oosten komt het wel een keer. Maar 123Ruit.nl is goed bezig er zit groei in en ik verwacht dat deze zal doorzetten.”
Koos Vriend ziet ook verschil tussen klanten die voor ruitherstel en zij die voor nieuwe banden komen. “Een ruit die stuk is, moet gemaakt worden. Voor banden gaan al meer mensen echt shoppen: wat zijn de merken, de eigenschappen, wat kost het? Bij ruiten zit er ook altijd een verzekeraar tussen, die van alles eist. Gemiddeld kost het 25 minuten om alleen het dossier al op te maken. Bij banden heb je al die verloren tijd niet. Nog een reden om ons nog meer op banden te concentreren.”