De prijs van ruwe olie is in een jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat wil niet zeggen dat olieproducten ook meteen twee keer zo duur worden, maar duurder worden ze wel en die prijsstijgingen zullen ook nog wel enige tijd aanhouden.

“Je ziet dat er, als gevolg van de coronacrisis, een onbalans is tussen vraag en aanbod naar olieproducten”, verduidelijkt directeur Martijn Pfeiffer van Eurol. “De vraag is op dit moment groter dan het aanbod. Er wordt veel minder gevlogen, veel minder gereden, dus de vraag naar brandstof ligt veel lager dan voor de coronaperiode. De raffinaderijen draaien daardoor op een lager niveau. Er is nu een aanhoudend sterkere vraag, waardoor er een beperktere beschikbaarheid is. Als de vaccinaties vorderen, zal die vraag alleen maar toenemen.”

Ook Peter Szarafinski van Liqui Moly ziet de prijs van ruwe olie stijgen, maar maakt op de gevolgen daarvan voor de prijs van olieproducten wel een voorbehoud. “Allereerst kopen wij geen ruwe olie in, maar basisoliën, een van de vele producten die raffinaderijen maken uit ruwe olie. De capaciteit van de raffinaderijen is van grote invloed op de beprijzing van basisoliën. Het kan zelfs voorkomen dat de prijs van ruwe olie daalt, maar de prijs van basisoliën stijgt.”

Additieven

Het is ook niet alleen de prijs van ruwe olie die de prijs van olieproducten bepaalt. Martijn Pfeiffer: “Allerlei chemische processen waarbij verhitting nodig is, worden door de stijging van de kosten voor brandstof ook duurder. Dat heeft weer gevolgen voor de prijzen van plastics, waardoor bijvoorbeeld ook verpakkingen weer duurder worden.”

Peter Szarafinski: “Motorolie bestaat maar voor ongeveer twee derde uit basisoliën en voor een derde uit additieven. Deze additieven zijn cruciaal voor de motorolie: ze zorgen voor de karakteristieke eigenschappen van de olie en zijn veel duurder dan de basisoliën. Daarbij is hun beprijzing onafhankelijk van de prijs van ruwe olie. En vergeet niet de kosten van logistiek, die ook van invloed zijn op de productiekosten. De prijs van ruwe olie is dus niet de enige die de prijs van olieproducten bepaalt en misschien zelfs niet eens de belangrijkste. Desondanks zijn wij genoodzaakt onze prijzen later dit jaar te verhogen.”

Prijsstijging

Ook Martijn Pfeiffer ziet de prijzen van Eurol-producten de komende tijd stijgen: “De ene productcategorie is vatbaarder voor fluctuaties dan de andere. Wereldwijd is er nu een verstoring in de levering van grondstoffen, ook om bijvoorbeeld koelmiddelen te maken. Die verstoring zorgt ervoor dat de productiecapaciteit niet meer in balans is met de vraag. Daarnaast is er in Amerika recentelijk winters weer geweest. Daar staan fabrieken die belangrijke toeleverancier zijn voor andere industrieën. Ik denk dat de prijsdruk nog wel enkele maanden zal aanhouden. Wij verwachten dat er in de tweede helft van dit jaar weer meer balans zal ontstaan tussen vraag en aanbod en dan zal ook de prijsdruk afnemen.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
2 april 2025
NexDrive en 50five maken laadoplossingen toegankelijk
2 april 2025
Autobedrijf Jan Greijmans verder als TOP Merkspecialist in Mazda
2 april 2025
Een robuuste strategie
1 april 2025
Registraties nieuwe auto’s dalen met 10 procent in eerste kwartaal 2025
1 april 2025
Accupakket als zwaard van Damocles
1 april 2025
Autodealers in 2024: meer omzet, minder winst
Meest bekeken berichten
Recente reacties