500 miljoen euro voor elektrificatie Volvo via obligaties

Volvo Cars heeft vandaag met succes zijn tweede groene obligatie geplaatst om 500 miljoen euro op te halen bij een brede waaier van wereldwijde investeerders. De obligatie werd driemaal overtekend, ondanks de moeilijke wereldwijde marktomstandigheden.

Alle opbrengsten zijn bestemd voor de financiering en versnelling van de transformatie van de onderneming naar een volledig elektrische autofabrikant tegen 2030 en naar klimaatneutraal en circulair tegen 2040.

Meer dan twee derde van de opbrengst is bestemd voor onderzoek naar en ontwikkeling van elektrische aandrijflijnen voor de volgende generatie puur elektrische Volvo’s en voor de bijbehorende nieuwe platformtechnologie, terwijl de rest zal worden geïnvesteerd in het opvoeren van de productiecapaciteit van volledig elektrische auto’s van de onderneming.

De groene obligatie van 500 miljoen euro met vaste rentevoet op 6 jaar werd uitgegeven in het kader van het Euro Medium Term Note-programma van Volvo Cars. De obligatie vervalt op 31 mei 2028, betaalt een vaste coupon van 4,25%, wat overeenkomt met 291 basispunten boven mid-swap, en zal worden genoteerd op de beurs van Luxemburg.

Drievoudige overinschrijving

De succesvolle plaatsing toont aan dat er nog steeds vraag is naar duurzame beleggingsmogelijkheden. Bovenal illustreert een drievoudige overinschrijving het sterke vertrouwen dat beleggers niet alleen in Volvo Cars stellen, maar ook in de klimaatplannen en de elektrificatiestrategie van de onderneming.

“Duurzaamheid staat centraal in ons doel en onze activiteiten, en is de sleutel tot ons toekomstige succes”, aldus Björn Annwall, chief financial officer bij Volvo Cars. “De grote belangstelling voor onze groene obligatie is bemoedigend en een duidelijk teken dat de markt gelooft in Volvo Cars en in de investeringsplannen die wij hebben ontwikkeld om onze klimaatambities waar te maken. Het bevestigt ook onze inzet voor het klimaatakkoord van Parijs en om een klimaatneutraal bedrijf te worden.”

In 2020 heeft Volvo Cars een Green Finance Framework opgezet dat in lijn is met de ICMA Green Bond Principles. Hiermee kan de onderneming haar ambitieuze klimaatplannen en elektrificatiestrategie financieren door groene obligaties uit te geven of groene leningen te verkrijgen, waarbij alle opbrengsten worden gebruikt voor klimaat- en milieugerelateerde projecten. Kort na de creatie van het kader plaatste Volvo Cars met succes zijn eerste groene obligatie en haalde 500 miljoen euro op bij een diverse groep institutionele beleggers.

“Met onze groene obligaties bieden we investeerders meer mogelijkheden,” zei Björn Annwall. “U kunt onze ambities op het gebied van elektrificatie en klimaat steunen door aandeelhouder te worden – of door een op duurzaamheid gerichte investering te doen via onze groene obligaties. De financiële gemeenschap heeft een cruciale rol te spelen in het stimuleren van duurzame ontwikkeling, en we zijn van plan om in de toekomst duurzame financierings- en investeringsmogelijkheden te blijven bieden naarmate we opschuiven in de richting van volledige elektrificatie.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.