Met het ingaan van een nieuwe Europese richtlijn voor garantie per 1 januari 2022 (EU-richtlijn 2019/771) heeft garantieverzekeraar CarGarantie zijn verzekeringen aangepast. Daarmee dekken de verzekeringen de van zes naar twaalf maanden verlengde garantietermijn voor tweedehands producten, waaronder tweedehands auto’s.
Met de nieuwe richtlijn blijft de verkoper twaalf maanden lang aansprakelijk, ofwel: moet hij twaalf maanden lang kunnen aantonen dat hij niet verantwoordelijk is voor een bepaald gebrek, als hij niet zelf voor de reparatiekosten wil opdraaien. Tenzij hij daarvoor verzekerd is, natuurlijk.
Bovag-garantie
Ook Bovag beweegt mee met deze veranderende wetgeving, al merkt Paul de Waal op dat de richtlijn nog geen wet is in Nederland. “We hebben onze al voorbereidingen getroffen, de algemene voorwaarden aangepast onder andere, maar we gaan niet op de troepen vooruitlopen. Het wetsvoorstel moet nog door de Tweede en Eerste Kamer en geldt niet met terugwerkende kracht. Het betekent wel een verdubbeling van het risico voor onze leden. Gelukkig heeft Bovemij onlangs Autotrust overgenomen, wat kan helpen bij een zachte landing ervan.”
Zowel voor de garantieverzekering van CarGarantie als de Bovag-garantie geldt dat het een aanvulling is op een wettelijke verplichting. Beoordelen of iets onder een wettelijke garantie valt, kan lastig zijn. Met een Bovag-garantie is de consument altijd verzekerd van garantie op gebreken die binnen de garantieperiode zijn ontstaan of onzichtbaar waren bij aankoop.
CarGarantie biedt met zijn verzekeringen het autobedrijf de bescherming tegen claims in het geval van een gebrek aan de auto. CarGarantie wijst er daarbij op dat de afgelopen vijf jaar de gemiddelde reparatiekosten met meer dan 70 euro zijn gestegen tot een totaal van 572 euro per reparatie.