Als universeel autobedrijf krijg je te maken met verschillende onderdelenleveranciers, die allemaal staan te popelen om onderdelen te leveren. Sinds de start van ons bedrijf in 2009 krijgen ook wij hiermee te maken.

Sommige leveranciers hebben iets onderscheidends te bieden: een bijzondere onderdelenlijn (denk aan verstuivers, injectoren, enz.) of een onderdelenlijn met een mindere kwaliteit voor een scherpere prijs, een zogeheten budgetlijn. Marc HuismanVaak zie ik dat autobedrijven dezelfde onderdelen bij verschillende leveranciers halen. Een onderdeel van een tientje of drie, vier kan zomaar een eurootje of twee, drie goedkoper zijn bij de ene leverancier dan de andere. Snel verdiend zou je zeggen. We vergeten alleen dat deze tijdrovende bezigheid ten koste gaat van de tijd die je uiteindelijk beter aan je klant kunt besteden.

Samenwerkingsverbanden

Een onderdelenleverancier is tegenwoordig meer dan alleen een grossier. Goede, sterke partijen investeren in bijvoorbeeld kennis van diagnoseapparatuur, trainingscentra voor monteurs en ze hebben vaak goede contacten en samenwerkingsverbanden met leveranciers van speciale onderdelen zoals turbo’s, verstuivers, etc. Bouw een goede relatie op met zo’n partij, daar word je als autobedrijf alleen maar beter van. De laatste paar eurootjes marge die je wellicht bij een ander kunt lospeuteren zijn op korte termijn in je voordeel, maar op de lange termijn zul je jezelf als universeel autobedrijf toch op het gebied van kennis moeten verbreden. Uiteraard moet je altijd blijven onderhandelen als het gaat om inkoopcondities, maar trek je grossier niet het vel over de neus. Denk bijvoorbeeld aan een bonussysteem, waardoor je meer korting krijgt zodra je een grotere hoeveelheid onderdelen afneemt. Voor beide partijen een voordeel!

Investeren in equipment

En niet geheel onbelangrijk: een grossier kan je ook helpen als het gaat om investeren in equipment. Ze kunnen je advies geven over verschillende merken equipment zonder een directe binding te hebben met één merk. Daardoor krijg je een objectiever advies. Ook willen grossiers nog wel eens helpen als het gaat om gespreide betalingen. Dat is niet in je nadeel, als je weet dat de gemiddelde bank hierin niet graag medewerking verleent. Bij de start van ons bedrijf in 2009 moesten wij investeren in equipment, maar we hadden geen geld en het ging niet om tien mille. De grossier wilde wel leveren en had het vertrouwen dat we een succesvol bedrijf zouden gaan opzetten. De helft betalen was prima. De rest kon in termijnen. Ik weet zeker dat die partij ons weer helpt als we in een financieel lastige positie zouden zitten en toch een investering zouden willen doen. Daar kun je op bouwen. Maar andersom geldt hetzelfde. Succes in het komend jaar! Deze column verscheen in Aftersales Magazine 2014-01
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
11 april 2025
ProMedia neemt Aftersales Magazine over
10 april 2025
CarXpert: zestig franchiseovereenkomsten getekend
10 april 2025
TNO opent smart mobility center op Helmondse campus
10 april 2025
Boetes voor Nokian en oud-werknemers
10 april 2025
VZR: Hoge afkoopsommen bij verplichte elektrische auto’s onacceptabel
9 april 2025
Nexus Automotive International onthult bandenstrategie
Meest bekeken berichten
Recente reacties