Pieter Staadegaard (41) zet zich nagenoeg fulltime in voor de Josephat Torner Foundation Europe. Torner (35) is een Tanzaniaanse activist met albinisme die zijn leven wijdt aan het verbeteren van de levenssituatie van mensen met albinisme in Tanzania en Afrika. Met de stichting wil Pieter – zelf vader van een zoontje met albinisme – op een structurele en duurzame manier geld inzamelen om de rechten van de mensen met albinisme te promoten.
Momenteel toert Josephat door Europa om zijn verhaal te verkondigen. De reden dat Josephat op tournee is, is al even afgrijselijk als onvoorstelbaar. Diepgeworteld bijgeloof maakt het leven van een albino in onder meer Tanzania haast onmogelijk. Men denkt dat een albino-lichaamsdeel je rijk maakt en daarom worden ze opgejaagd, ontvoerd, verminkt en afgeslacht. Pieter: “Lokale heksendokters maken medicijnen waarin lichaamsdelen met zogenaamde magische krachten worden verwerkt. In de laatste tien jaar hebben ontelbare aanvallen op mensen met albinisme plaatsgevonden. De meeste van deze aanvallen worden niet eens gerapporteerd omdat ze ‘s nachts plaatsvinden in afgelegen gebieden waarna de lichamen worden gedumpt in de bossen.”
Break the silence
Pieter vertelt: “Heel lang is deze vorm van geweld underground geweest. Zo van: het is niet fraai wat er gaande is, dus laat de buitenwereld vooral maar niet weten wat er in Tanzania en andere landen gebeurt. Houd het maar stil.” Juist hierom wil Josephat zijn verhaal kwijt. Zijn slogan is dan ook: ‘Break the silence’. Niet alleen in Tanzania, maar over de hele wereld. Dat is alleen niet zonder gevaar, maar hier in Europa is hij veilig.”
‘De lichaamsdelen van een albinokindje brengen geluk en rijkdom’
Josephat vult aan: “De Josephat Torner Foundation Europe streeft naar een veilige en gelijke wereld. Een wereld waarin mensen met albinisme in staat zijn te leven als volwaardige burgers in de samenleving. Dat lijkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het helaas niet. Tot 2006 bleef het krijgen van een kindje met albinisme een groot geheim, het bleef binnen de familie. Sterker nog, kindjes met albinisme werden begraven in hun eigen huis. Waarom? De lichaamsdelen van een albinokindje brengen geluk en rijkdom en anders zouden kwaadwillenden het lichaam opgraven en meenemen. Mensen hebben geen idee wat albinisme eigenlijk is. Wij weten dat het een kwestie is van pigment. Maar in mijn thuisland denkt men dat wij geen volwaardige mensen zijn en dat onze lichamen magische krachten bezitten. Ouders dumpen hun kinderen met albinisme in kindertehuizen met hoge muren en bewakers voor de deur, en komen niet meer terug.”
Weggestopt
Op de vraag waarom Pieter zo is begaan met Josephats lot, verklaart hij: “Wij hebben een zoontje met albinisme geadopteerd in China. Begin 2016 zochten ze van het tv-programma ‘De Uitdaging’ mensen die een opvangcentrum voor kinderen met albinisme wilden opbouwen. Mijn vrouw en ik voelden ons geroepen en hebben gereageerd; in tien dagen tijd is het centrum opgezet. Op de laatste dag ontmoette ik Josephat. Ik wist wie hij was en ik wilde hem per se een hand geven.
‘In Tanzania dumpen ouders kinderen met albinisme’
Josephat was verrast over dit adoptieverhaal. “Want hoe kan dat nou? In Tanzania zitten albinokinderen weggestopt in een tehuis omdat niemand ze wil en wij nemen een kindje met albinisme in huis? Er was meteen een klik met Josephat, we bleven contact houden en ik wilde hem op een constructieve manier helpen. Josephat zocht een steunpunt buiten Tanzania, buiten Afrika, zodat mensen in de wereld zijn verhaal konden horen en weten wat er écht aan de hand is. Zo is begin van dit jaar de stichting opgericht. Daar ondersteun ik hem in, vanuit Nederland. We hebben ideeën en plannen genoeg. Zo willen we koffie gaan exporteren vanuit Tanzania om de stichting financieel te ondersteunen. En volgend jaar gaan we de Kilimanjaro beklimmen om bewustzijn te creëren.”
Denkwijzen veranderen
Ook het gezin van Pieter neemt verantwoordelijkheid. Zo zijn de kinderen op school een succesvolle inzamelingsactie gestart en Pieters vrouw is bezig met een autobiografie over Josephat Torner. “We zijn een verantwoordelijkheid aangegaan. We hebben bewust gekozen om een kindje uit een kindertehuis te halen en alle liefde te geven binnen ons gezin. Het is zó belangrijk dat de denkwijzen kunnen veranderen en dat albinokinderen voortaan gewoon lid kunnen zijn van hun eigen gemeenschap. Dat is waar we het voor doen. Ik heb altijd gezegd: als er ooit een moment komt dat ik iets kan doen en betekenen, dan ga ik er volledig voor. Dat moment kwam dus toen ik Josephat ontmoette. Ik ben gestopt met mijn bedrijf Staadegaard Automotive en heb me hier helemaal op gestort.”
OOK DONEREN?
Een stichting als de Josephat Torner Foundation Europe kan nooit over genoeg middelen beschikken. Bent u gegrepen door het verhaal van Pieter en Josephat, dan kunt u een bijdrage leveren. Ga hiervoor naar www.josephattornerfoundationeurope.com en klik op de button ‘Help ons’.
WAT IS ALBINISME?
Een zeldzame genetisch overerfbare aandoening waarbij een gebrek aan pigment vooral de kleur van de huid, de haren en ogen beïnvloedt. Bij albinisme is er onvoldoende aanmaak van pigment in de ogen, de huid en het haar. Mensen met albinisme hebben vaak oogafwijkingen, zoals slecht zicht of nystagmus (wiebelende ogen).
0 reacties
Veel mensen kunnen zich de problemen van albinos in Afrika niet voorstellen totdat ze wellicht een documentaire hebben gezien over dit onderwerp.
Geweldig initiatief van Pieter om hier aandacht voor te vragen. Zelf ben ik net terug van Namibië waar mijn vrouw en ik een half jaar vrijwilligers zijn geweest voor de hulporganisatie Albino Care SINASRA. http://www.sinasra.com
Er zijn in Afrika veel hulporganisaties actief en ieder op hun eigen manier. Het zou mooi zijn als er in de toekomst meer samenwerking tussen de verschillende hulporganisaties zou zijn om dingen beter te structureren. Maar tot die tijd, is het prijzenswaardig om de inspanningen van veel vrijwilligers te zien om het leven van personen met albinisme meer dragelijker te maken.
Succes Pieter met al je activiteiten.
Toon Sanders