Al vrij vroeg had garagehouder Sjoerd Delsink (45) door dat hij talent had als sportschutter. Met zijn ouders verhuisde hij in zijn late tienerjaren naar het Gelderse Randwijk. Om snel in te kunnen burgeren in de nieuwe woonplaats besloot hij met zijn vader de lokale schietvereniging binnen te lopen om wat informatie in te winnen. Dat bleek een schot in de roos. “Het is een spelletje dat zich ook tussen de oren afspeelt.”
Sjoerd vertelt: “Ik besloot er lid te worden. De schietvereniging zat destijds nog in een oude kippenschuur. Dat hoor je nu, 25 jaar later, trouwens nog steeds: Oh Randwijk, dat is die schietclub in de oude kippenschuur. Maar goed, ik kwam er maar mooi met de schietsport in aanraking en het was een erg leuke tijd. In Randwijk heb ik een aantal jaren geschoten en al snel mocht ik me er clubkampioen noemen. Het was geen grote club, maar toch. Ik merkte dat ik er aanleg voor had en er veel plezier aan beleefde.”
Olympische Spelen
“In 1997 namen we een schadebedrijfje in Heteren over waar een woonhuis bij zat. Ik ben daar op mezelf gaan wonen, ging het bedrijf draaien en ben lid geworden van de schietvereniging in Heteren. Daar ben ik tot vorig jaar altijd lid geweest. Sinds een jaar of vijf ben ik ook hier in Barneveld lid. Waarom? Omdat ik wat meer ging trainen en op de vijftigmeterbaan wilde schieten. Het zit zo: in Nederland heb je twee disciplines, 12 meter en 50 meter. Die laatste is ook een internationale discipline. Op een gegeven moment wilde ik een stapje verder en mezelf blijven ontwikkelen.”
‘Op de twaalfmeterbanen ben ik al een jaartje of zeven nummer één op de rankinglijst’
Zo is Sjoerd met een vriend in contact gekomen met Willy Hillen. “Willy is een oud-bondscoach die zelf tweemaal op de Olympische Spelen heeft geschoten. Vandaag de dag verzorgt hij ook trainingen. Zo gezegd, zo gedaan. Sinds dat Willy ons traint zie je dat de resultaten daadwerkelijk beter worden. Vroeger schoot ik eens in de week en was ik echt een recreatieschutter. Sinds een jaar of vijf ben ik veel vaker en meer wedstrijden gaan schieten, dat helpt zeker ook. Op de twaalfmeterbanen ben ik al een jaartje of zeven nummer één op de rankinglijst. Op de 50 meter lukt me dat niet, want op die discipline is de concurrentie een stuk groter. Maar goed, ik zit al wel een aantal jaren in de top vijf. Er moet altijd ruimte voor verbetering zijn hè.”
Barneveld of Dortmund
“Mijn grootste concurrenten zitten rond mijn leeftijd of zijn jonger, maar dik vijftig procent van alle schutters is veteraan en 55-plusser. Wat maakt je een goede schutter? Je moet goed kunnen zien, je moet het geweer goed stil kunnen houden en opperste concentratie is erg belangrijk. Het is een spelletje dat zich zeer zeker ook tussen de oren afspeelt. Vorig jaar hebben we met een groepje voor het eerst internationaal wedstrijden geschoten in Dortmund. Daar lig je dan tussen Olympische schutters, wereldschutters en allerlei landenteams. Tegen die mannen leg je het natuurlijk af, maar het was wel een hele ervaring om aan mee te mogen doen. Als ik hier in Barneveld ga liggen voel ik mijn hartslag niet, maar daar in Dortmund toch echt wel! Dat is pure spanning. Als je dat goed onder controle kunt houden, dan ben je wel een grote.
Zwitsers wapen
Sjoerd is er uiteindelijk in het middenveld geëindigd van de tachtig à negentig schutters. “Dat was wel netjes. Ik zie het zo: er is geen betere training dan het schieten van een wedstrijd. Hier lig je op je eigen baan, maar voor wedstrijden ga je het land in en lig je op binnen- én buitenbanen. Voor mij is schieten een hele mooie vorm van ontspanning. De vrijdagavond is de clubavond in Randwijk, dat is echt een avondje uit. Ik schiet niet eens altijd, mijn geweer kan ook maar zo in de koffer blijven zitten. Momenteel heb ik een nieuw wapen in bestelling, dat moet uit Zwitserland komen en er zit een lange levertijd op. Het jammere is, een topwapen kost zomaar duizenden euro’s, maar het mooie is, een wapen slijt bijna niet. Je kunt er wel dertig jaar mee doen. Ik zeg wel eens: als iemand voetbalt en ieder jaar een paar nieuwe schoenen koopt, dan is ‘ie duurder uit, hahaha!”
BINNEN KANTOORUREN
Sjoerd is eigenaar van Delsink Auto’s in Renkum, een relatief klein familiebedrijf met een Citroën-dealerschap. Sjoerd: “We werken met acht man in totaal. Ik doe hoofdzakelijk verkoop, maar als het heel druk is vervul ik alle taken binnen het bedrijf, inclusief het meesleutelen in de werkplaats. In 1997 hebben we er in Heteren een schadebedrijf bijgenomen.”