Steeds vaker worden auto’s teruggeroepen naar de dealer omdat er een defect is geconstateerd dat een potentieel veiligheidsrisico inhoudt. Maar steeds meer Nederlanders negeren die oproep. Het radioprogramma Reporter gaat hierop in tijdens de uitzending van zondag 16 september.
Bovag, die overigens niet in de uitzending aan het woord komt, erkent het probleem. De brancheorganisatie is met de RDW, die wel in de uitzending zit, in overleg hoe dit probleem moet worden aangepakt.
Toename
Hoe groot is het probleem eigenlijk? Uit de hobbysite van Jasper Verweij, kenteken.tv, blijkt
de grootte van het probleem direct: een kwart van de recalls is nog niet afgemeld. Bovag constateert daarbij dat het aantal terugroepacties toeneemt. “Enerzijds omdat auto’s complexer worden, steeds meer techniek en elektronica aan boord hebben, anderzijds omdat fabrikanten meer en meer elke aansprakelijkheid willen uitsluiten”, aldus woordvoerder Tom Huyskens.
Veiligheid
Fabrikanten kunnen een recall aanmelden in een register. De RDW beoordeelt deze vervolgens. Als blijkt dat het probleem inderdaad een veiligheidsissue betreft, krijgt de importeur van de RDW een adressenlijst van de bezitters van een auto van het betreffende type. “De eigenaar krijgt dus een oproep van de dealer om zich te melden. Daarbij staat de universele garage min of meer buitenspel. Zij kunnen het euvel misschien wel verhelpen, maar ze kunnen het niet afmelden bij de importeur. Eigenaren van met name oudere auto’s gaan vaak niet meer naar de dealer. Deze groep is dan ook vaak geneigd om die oproep te negeren, bewust of onbewust. Bovag is van mening dat een recall negeren altijd een risico inhoudt. Je doet er altijd verstandig aan om die toch op te volgen.”
Verplichting
Anders dan in andere landen is het opvolgen van een recall in Nederland niet verplicht. “Ook niet in het geval van het updaten van de software, wat noodzakelijk was naar aanleiding van het dieselschandaal. Dat was toch een apart geval, omdat die update niet de veiligheid betrof, maar het milieu. En politici slaan daar op aan. Toch is die verplichting om een recall op te volgen er nog niet. We zijn dan ook met RDW in overleg om te kijken hoe we consumenten toch bewust kunnen maken van de noodzaak ervan. Let wel, het kan ook een dealbreker zijn als bij verkoop blijkt dat er nog een aantal recalls open staan voor een bepaalde auto.”
Apk
Recalls meenemen in de apk-keuring is niet de geëigende weg, aldus Bovag. “Al is het maar omdat veel apk’s door universele garages worden verricht. En omdat er geen verplichting is om een recall op te volgen is het heel moeilijk uit te leggen dat het ene veiligheidsrisico wel een reden is voor afkeur, maar het missen van een recall niet. Het gaat om bewustwording bij de consument. Hoe we die kunnen bereiken, daar zijn we nu naar aan het kijken.”
De uitzending van Reporter over recalls is zondag 16 september vanaf 19:00 uur te beluisteren via NPO Radio1.