Een combinatie van kortingen en subsidies moet met ingang van 2021 zorgen dat Nederlanders in hoog tempo een elektrische auto gaan rijden. In het jaar 2030 zijn nieuw verkochte auto’s op benzine of diesel taboe: vanaf dan mag de aandrijving alleen elektrisch zijn.

Dat blijkt volgens de NOS en RTL Nieuws uit vertrouwelijke documenten waarop beide nieuwsorganisaties de hand hebben gelegd. Ze zijn afkomstig van de Mobiliteitstafel, het podium waarop het Rijk, milieugroepen en de mobiliteitssector (onder anderen Bovag en RAI Vereniging) onderhandelen over toekomstige maatregelen op dit vlak.

Subsidie

Volledig uitgekristalliseerd zijn de te nemen stappen nog niet, maar de teneur is duidelijk. Op tafel ligt bijvoorbeeld het plan om particuliere kopers van een EV in het jaar 2021 zesduizend euro subsidie toe te kennen. In de periode daarna zou deze financiële stimulans dan krimpen naar 2200 euro in 2030. Daarmee is de duw in de rug nog niet voltooid: tot 2025 betaalt de privékoper nul euro motorrijtuigen- en aanschafbelasting. In de jaren erna is het volgens NOS en RTL de intentie om de EV-aanschafbelasting te beperken tot 350 euro. Ook tarieven voor de motorrijtuigenbelasting blijven structureel een stuk onder die van auto’s op fossiele brandstof. Zakelijke rijders kunnen uitgaan van een verlaagde bijtelling en 3430 euro aanschafsubsidie (2021). Het bedrag zakt trapsgewijs naar 1830 euro in het jaar 2024.

Accijns

Keerzijde is het vervallen van de huidige milieu-investeringsaftrek, na 2020, voor bedrijven die elektrische auto’s of laadpunten aanschaffen. Verder moet extra accijns benzine en diesel als voertuigcategorie minder aantrekkelijk maken. Op tafel zou het voornemen liggen om vanaf 2020 een opslag van 1 cent (benzine, diesel) in te voeren en in 2023 nog eens een cent, dan uitsluitend voor diesel. Kilometerheffing ligt eveneens op tafel, als optie voor de geldelijke onderbouwing van het gehele plan. Uiteindelijk moet het stelsel van aan- en ontmoediging ertoe leiden dat er in het jaar 2030 zo’n twee miljoen elektrisch aangedreven auto’s in ons land rijden. Hun stroom betrekken ze tegen die tijd bij acht miljoen laadpunten.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties