(Ruit)schadeherstelbedrijven vormen een sector die direct de gevolgen merkt van de maatregelen die genomen worden na de uitbraak van het coronavirus in ons land.

Gerald Honk van ASN Schonewille in Helmond en Glasgarage Deurne heeft gelukkig een flinke buffer aan herstelwerk. “Vaak blijven mensen met een schade toch nog een tijdje doorrijden en komen ze wel een keer langs. Ik ben nu nog schades aan het herstellen van voor de coronacrisis. Ik heb voor de rest van de maand nog werk genoeg, maar ik hou er ernstig rekening mee dat dat over veertien dagen minder is. In de Glasgarage in Deurne merk ik wel direct dat er minder schades binnenkomen.”

Ruitschade

Ook Engelbert Groothuis van Autoglas De Veluwe merkt dat. “Het is enorm rustig, zowel aan de balie als aan de telefoon. Er is immers ook minder verkeer op de weg! Ruitschade wordt vaak ad hoc hersteld (een sterretje direct, ruitvervanging binnen één à twee werkdagen), en corona heeft dus onmiddellijk invloed.”

Wat zijn medewerkers betreft mag Engelbert Groothuis zich gelukkig prijzen. “Gelukkig gaat het hier (nog) goed met de gezondheid van de medewerkers. Geen gesnotter, geen gekuch. Wel hebben we afspraken gemaakt: geen handjes meer schudden met klanten, niet (meer) roken in verband met meer luchtreserve en meer weerstand, handjes vaker wassen, koffiebekers na gebruik meteen door de gebruiker zelf laten afwassen, geen neus meer snuiten in poetspapier, of dit direct weggooien, niet vlak na elkaar naar het toilet, wat meer afstand houden bij klantencontact, zowel aan de balie als bij mobiele service, etc.”

Zorgplicht

Hoe je als werkgever omgaat met zieke werknemers is voer voor een brancheorganisatie als Focwa. Juridisch adviseur Randy van den Boogaard: “We krijgen geregeld vragen van ondernemers die willen weten of ze mensen naar huis moeten sturen met een hoestje of een snotneus. We volgen daarin het advies van het RIVM, die adviseert bij milde klachten thuis te blijven. Je hebt als werkgever ook een zorgplicht tegenover je personeel.

Van den Boogaard zegt dat zorgen om het virus niet voldoende reden zijn voor een werknemer om zich ziek te melden. “Natuurlijk mag je, als een werknemer zich ziek meldt, niet vragen wat iemand heeft, maar de werknemer heeft in deze ook een verantwoordelijkheid. Als die bijvoorbeeld weet dat hij het virus bij zich draagt, is het wel zo netjes om dat te melden bij zijn werkgever. Het gaat in dat geval niet alleen om de eigen gezondheid, maar ook om die van de collega’s.”

Werktijdverkorting

Ook krijgt Focwa vragen over de mogelijkheden om werktijdverkorting aan te vragen, nu het schadeaanbod daalt en er lang niet altijd voor iedereen genoeg werk is. “Wat dat betreft kunnen werkgevers terecht bij het UWV. Als ze voldoen aan de voorwaarden kunnen ze via die instantie een verzoek indienen tot werktijdverkorting en wordt een deel van het salaris van de werknemers betaald door het UWV.”

Bij Bovag is het beeld niet anders. Woordvoerder Tom Huyskens: “Als meer mensen thuiswerken en dus niet de weg op gaan, wordt er ook minder schade gereden. Een en een is twee. En natuurlijk krijgen we daar vragen over van werkgevers in schadeherstel: wat moet ik doen om mijn medewerkers te beschermen? Moet ik loon doorbetalen als een werknemer niet op zijn werk kan verschijnen, etc. Voor enkele veelvoorkomende vragen over dit onderwerp hebben we op onze website ook al antwoorden staan.”

Gerald Honk zal in het geval van een flink dalend schadeaanbod ook beroep moeten doen op de werktijdverkorting. “Ik heb alleen maar vaste krachten in dienst en een paar tijdelijke contracten, maar die lopen nog wel even. Ik heb het nog niet aangevraagd, maar als het aanbod zich ontwikkelt zoals ik verwacht, ga ik dat wel doen.”

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat vandaag weten dat sinds eind februari het aantal aanvragen voor werktijdverkorting spectaculair is gestegen. Het zijn er nu al 5000. Normaal zijn dat er 100 tot 200 per jaar. In verband met de drukte kan het ministerie geen verdere uitsplitsing van de cijfers geven.

Afspraken

Binnen de samenwerking van 123Ruit.nl, waar Autoglas De Veluwe bij aangesloten is, hebben alle veertig aangesloten bedrijven vergelijkbare maatregelen genomen als Engelbert Groothuis in Elburg. “Per regio is dat wel verschillend. Op de Noordwest-Veluwe en in de regio Kampen is vooralsnog geen sprake van een verhoogd risicogebied. In de regio’s Utrecht en Brabant ligt dat wel anders.”

Voorzitter Stefan Clijnk van 123Ruit.nl: “Op regiobijeenkomsten is dit ook absoluut een onderwerp van gesprek. Die van komende week in Utrecht gaat vooralsnog door. Daar komen ook maar een man of twintig, maar de voorschriften van de overheid en het RIVM kunnen van dag tot dag, van uur tot uur zelfs wijzigen, dus dat houden we scherp in de gaten. De Bestuursvergadering van komende week hebben we wel gecanceld. Dat lossen we via Skype wel op. Wat niet hoeft, doe je nu even niet.”

Economie

Wat het schadeaanbod in zijn eigen bedrijf heeft ook Clijnk wel de indruk dat het deze week minder was dan anders, maar hij wijt dat niet direct alleen maar aan de coronacrisis. “Dat aanbod fluctueert altijd wel. Deze week lijkt het inderdaad iets minder te zijn. Economisch heeft het in ieder geval enorme gevolgen. Als bedrijf kun je vaak een terugval nog wel opvangen, bijvoorbeeld door minder flexibele arbeidskrachten in te zetten. Zzp’ers in de branche merken de gevolgen wel direct. Voor hen, net als voor de horeca bijvoorbeeld, zijn de gevolgen zonder twijfel groot.”

Ook Engelbert Groothuis hoopt dat de coronacrisis snel voorbij is. “Het langdurig op slot moeten zetten van regio’s, provincies of zelfs een compleet land zal rampzalig uit kunnen pakken voor de toch al krappe (ruit)schadeherstelmarkt. Ook verwacht ik, hopelijk kortdurend, een negatief vertrouwen in de economie. Inmiddels is de AEX al ruim 25 procent lager dan een maand geleden! Dat zal ook zijn weerslag hebben op de mobiliteitsuitgaven.”

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
3 april 2025
Europese Commissie beboet fabrikanten wegens recyclingkartel
3 april 2025
VOYAH breidt dealernetwerk uit met Wassink Autogroep
3 april 2025
Innovaties in gereedschap
Meest bekeken berichten
Recente reacties