De vaderlandse merkdealer waardeert zijn importeur gemiddeld met een 6,5. Dat is het laagste cijfer in vijf jaar, leert het nieuwe Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI) van Bovag Autodealers.

Dealers hekelen vooral de magere vooruitzichten op winstgevendheid. Op dat aspect werd dan ook de grootste achteruitgang ten opzichte van 2018 genoteerd. Een derde van alle dealers gaf aan dat de standards voor zowel sales als aftersales zijn verzwaard.

Met een respons van ruim 57 procent geeft RODI 2019 een representatief beeld, stelt de brancheorganisatie. Vooral de dealers van de (deels) Italiaanse en Franse conglomeraten blijken bijzonder ontevreden. En hoewel de importeur van BMW en Mini met een 8,8 dit jaar 0,3 punt lager scoort dan in 2018, voert deze voor het vierde jaar op rij de ranglijst aan. In het kielzog volgens alle vier volumemerken van importeur Pon. Audi (8,2) en Volkswagen (8,1) completeren na BMW-Mini net als vorig jaar het podium, met een score van respectievelijk 0,4 en 0,3 punt hoger dan in 2018. Skoda (+0,6) en Seat (+0,3) maken de top 5 vol, met beide een score van 7,9. Daarachter maakten Mercedes-Benz (+0,8) en Hyundai (+0,7) een grote sprong qua waardering, waarbij de verbetering van het Koreaanse merk sinds de score van 5,1 in 2017 opmerkelijk is.

Bonusgericht

Bert de Kroon, voorzitter van Bovag Autodealers, stelt dat de omgang met en de impact van klanttevredenheidsonderzoeken een doorn in het oog van veel dealers blijft. “De meeste systemen zijn totaal niet klantgericht, maar bonusgericht. Het moet nu echt eens afgelopen zijn met importeurs die menen zelf wel winst te mogen maken, maar hun dealers niet.” In het RODI 2019 werden de twee stellingen over marges en bonussen en over de winstmogelijkheden voor de lange termijn gemiddeld beoordeeld met een rapportcijfer 5 of minder. Tevens werd op deze onderwerpen de grootste achteruitgang geboekt ten opzichte van RODI 2018.

Coronacrisis

De Kroon benadrukt de penibele situatie in de branche, die ook duidelijk naar voren komt uit het gemiddelde rendement van 0,58 procent dat per vestiging in 2019 werd gedraaid. Veel ondernemers staat het water aan de lippen. “De importeur hoort schouder aan schouder te staan met zijn netwerk. Vooral nu de hele branche de coronacrisis het hoofd moet bieden, dient de onderlinge relatie te worden versterkt en verdiept. Deze crisistijd lijkt me een mooie kans om daar met oog voor ieders continuïteit echt inhoud aan te geven.”

(foto: Ekris)

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
18 april 2025
Schadeafhandeling Toyota Nederland via Openclaims
18 april 2025
Harvest Automotive benoemd tot officiële distributeur Atera
18 april 2025
Invoering betaald parkeren: ‘Het interesseert de gemeente niet’
17 april 2025
One-stop-shop-visie krijgt vorm
17 april 2025
42 procent minder verkeersdoden in 25 jaar
17 april 2025
Geen extra monteur maar extra bruggen
Meest bekeken berichten
Recente reacties