Ooit deed Arjen Hofstra, toen hij nog een compagnon in het bedrijf had, onderhoud en reparatie erbij, maar sinds hij alleen werkt, focust hij zich met Diagnose Service Noord in Drachten geheel op diagnose. Bovendien werkt hij uitsluitend voor bedrijven.
Arjen Hofstra stelt vooral diagnoses aan auto’s van autobedrijven uit de buurt; soms verricht hij ook diagnose op afstand. “Het zijn grotendeels mijn eigen klanten uit het noorden van Nederland, maar omdat onze server is aangesloten op het netwerk van Jifeline kunnen we ook klanten van andere aanbieders van remote diagnose ondersteunen. Op die manier werken we ook wel eens aan voertuigen aan de andere kant van Nederland.”
Het gaat doorgaans om storingen waarbij het autobedrijf de oorzaak niet eenduidig kan vaststellen. “Dan komt het aan op systeemkennis, logisch nadenken, maar ook op het kunnen beschikken over de juiste, originele informatie en apparatuur. Niet alle autobedrijven hebben dat. Fabrikanten geven soms best summiere informatie over hun systemen, ook in hun eigen documentatie. Dan moet je kijken of je die informatie op een andere manier kunt achterhalen. En je moet natuurlijk de juiste apparatuur gebruiken.”

Europees
De technische informatie waarover Diagnose Service Noord beschikt betreft voornamelijk de Europese automerken, omdat die nu eenmaal het meest voorkomen in de regio. “Amerikanen doe ik in principe niet. Bij hoge uitzondering wil ik er wel eens een blik op werpen, maar liever niet, omdat ik daar nu eenmaal niet de juiste informatie over heb en ook de apparatuur niet heb. Dan kost het me gewoon te veel tijd. In zo’n geval werkt de samenwerking met Jifeline twee kanten op, want zij hebben die apparatuur wel. Japanse en Koreaanse merken doe ik ook wel, maar daar zijn nu eenmaal wat minder problemen mee en die rijden er in de regio ook niet zo veel.”
Gevraagd naar zijn ervaringen met fabrikanten die hindernissen opwerpen om bij de juiste technische informatie te komen, zegt Hofstra: “Over het algemeen is de toegang bij de grotere, duurdere merken als BMW en Mercedes best goed geregeld. Ze zijn ook heel behulpzaam als je de originele testers gebruikt. Bij andere merken komt het wel eens voor dat de officiële informatie bij een storing die we hier wel vaker hebben gehad niet publiekelijk toegankelijk is. Wij stoppen er dan uren tijd in om te achterhalen wat het probleem is en dan zie ik later op een garageforum dat eenzelfde storing wordt beschreven waar dan een dealermonteur op reageert met een stukje inside information dat binnen het dealernetwerk wel bekend is. De verklaring die het merk dan geeft, is dat de storing te weinig voorkomt, maar als ik hem hier al vier keer in een jaar heb gehad, dan komt hij echt wel veelvuldig voor. Dan hou je als fabrikant dus gewoon informatie achter en dat zou niet moeten kunnen.”

Diagnose Service Noord werkt voornamelijk voor universele bedrijven, maar ook dealerbedrijven doen soms een beroep op Hofstra. “In dat geval gaat het meestal om storingen die niet vaak voorkomen, of om het inleren van een gebruikt regelapparaat, wat via het originele systeem niet mogelijk is. Dergelijke werkzaamheden komen ook wel voort uit personeelsgebrek, als een diagnosetechnicus ziek is, of te druk. Dan wil een dealer een klus ook nog wel eens aan ons uitbesteden.”
Ontwikkelingen
Onlangs maakte Bosch bekend dat de [ESI]tronic-software wordt uitgebreid met de originele fabrieksinformatie van Audi en Volkswagen, waarna meerdere merken zullen volgen. Hofstra ziet dat als een belangrijke ontwikkeling. “De universele diagnose-informatie vertoont wel af en toe hiaten. Bepaalde zaken ontbreken, of er staan fouten in. Origineel is dan vaak beter. Wel is het zo dat universele schema’s, bijvoorbeeld van Hella, vaak heel duidelijk en overzichtelijk zijn vormgegeven, terwijl sommige merken originele schema’s aanbieden waar ik niet zo enthousiast over ben. Dan leg ik vaak het originele schema naast het universele schema om te kijken of dat echt klopt en ga daar dan mee verder, omdat dat nu eenmaal veel overzichtelijker is. Het verlichtingsschema van een Mercedes bijvoorbeeld past op twee A4’tjes, maar in het originele schema zijn dat er wel een stuk of tien.”
Een andere ontwikkeling is de automatische diagnose waar Bosch, Snap-on en Hella momenteel aan werken. “Ik ben wel benieuwd hoe zich dat in de toekomst gaat ontwikkelen. Je zou dan zonder tussenkomst van de technicus de auto aan de tester kunnen hangen, waarna de oorzaak van de storing automatisch opgespoord wordt. Ik denk dat dat tot op zekere hoogte ook wel mogelijk is, als je de foutcodes juist kunt interpreteren en de bijbehorende parameters goed analyseert. Maar als je bijvoorbeeld een CAN-bussysteem hebt met een draadje aan massa, dan gaat zo’n automatisch systeem je niet helpen. Dan zul je toch echt zelf in de auto moeten kijken waar het probleem zit.”

Werkplaatsinrichting
Hoewel hij geen onderhoud of reparatie meer doet, heeft Hofstra nog altijd vier hefbruggen in de werkplaats staan. “Het werkt soms wel handig om de auto iets te kunnen verhogen. Bij een storing aan de raambediening bijvoorbeeld is het wel handig om de auto op werkhoogte te kunnen zetten. Wat ik verder aan apparatuur heb, zijn voornamelijk diagnosetesters. Van bijna alle Europese merken heb ik een originele tester. Van de Koreaanse en Japanse merken hebben we niet alle originele testers, die doen we veelal via universele testers.”
Ondertussen ziet ook Arjen Hofstra de opkomst van de Chinese automerken, iets waar hij vroeg of laat ook mee te maken krijgt. “Het is wel zo dat die auto’s nu nog vaak in een leaseconstructie worden gereden, met een bijbehorend onderhoudscontract. Tot nu toe is de vraag bij ons niet groot, maar ervan uitgaand dat ze langer dan vijf jaar meegaan en vervolgens niet allemaal geëxporteerd worden, zal de vraag hier ook groter worden.”
Werkwijze
Over de werkwijze die hij standaard volgt, wil Hofstra wel iets vertellen, hoewel het natuurlijk ook een beetje het geheim van de smid is. “De intake gebeurt meestal via het invulformulier dat op onze website staat. Dat werkt nauwkeuriger dan wanneer iemand het probleem aan de telefoon voorlegt. Bovendien voorkom je op die manier discussies over of iets wel of niet gezegd is. Vervolgens wordt de auto ingepland in de agenda.
‘Universele schema’s zijn vaak heel duidelijk en overzichtelijk vormgegeven, terwijl sommige merken originele schema’s aanbieden waar ik niet zo enthousiast over ben.’
Als de auto binnenkomt en het betreft de rij-eigenschappen, dan rij ik eerst een stuk om de klacht zelf te ervaren. Bij sommige storingen zit er gewoon een permanente foutcode in die opgelost moet worden. Zo’n auto kan meteen naar binnen. Dan maken we een voertuigscan. Daar zitten vaak veel overbodige foutcodes bij, bijvoorbeeld wanneer de auto nog nooit uitgelezen is. We slaan de scan op en wissen alle foutcodes. Als het probleem zich opnieuw voordoet, lezen we de auto opnieuw uit en dan hebben we de relevante foutcodes. Die noteren we in een diagnoserapport, met alle voertuiggegevens, zodat we meteen alle juiste gegevens hebben. Dan beginnen we met de eigenlijke diagnose van wat er aan de hand zou kunnen zijn.”
Logisch
Soms is de oplossing van een probleem een kwestie van goed kijken en logisch nadenken. Hofstra haalt een voorbeeld aan van een defecte turbo-actuator in een Opel Combo D. “De foutcode meldde een onderbreking in de actuator die de turbo bedient. Via het originele kanaal was er geen nieuwe actuator leverbaar, alleen een volledig nieuwe turbo, met een behoorlijk prijskaartje daaraan. Het autobedrijf had daarom bij een bedrijf dat is gespecialiseerd in turbo’s een losse actuator besteld. Die hadden ze gemonteerd en kregen vervolgens een foutcode op de positie van de versteller. Hun vraag aan mij was of ik de versteller kon inleren. Daar is inderdaad een procedure voor die zij niet in hun tester hadden. De inleerprocedure leverde toen de hele tijd een negatieve terugkoppeling op. De versteller sloeg helemaal vast, in de uiterste positie. Lang verhaal kort: het bleek dat de polariteit van de geleverde actuator was omgedraaid. Het onderdeel was dus op zich wel geschikt voor deze auto, maar dan moesten wel de spanningsdraadjes omgedraaid worden. Dat zijn de leukere storingen, die even wat uitzoeken vergen, maar die je uiteindelijk met logisch meetwerk kunt vaststellen.”

Diagnose Service Noord
In het huidige bedrijfspand in Drachten waren aanvankelijk twee bedrijven gevestigd, met naast Diagnose Service Noord nog een tweede bedrijf dat zich had gespecialiseerd in chiptuning en ook diagnose. Arjen Hofstra: “De eigenaar van dat andere bedrijf was technisch heel onderlegd, maar had vooral een praktische aanpak, terwijl ik diagnose meer theoretisch benader. Vanwege dat verschil was deze samenwerking heel succesvol.”
De samenwerking stopte nadat de andere partij zijn bedrijf beëindigde, al gelooft Arjen Hofstra nog altijd in de meerwaarde van een dergelijke constructie. Vooralsnog is Diagnose Service Noord een eenmansbedrijf, met de focus louter op diagnose.
Foto boven: De werkplaats van Diagnose Service Noord in Drachten.