Met een totaal van 413 miljard euro op jaarbasis hebben de EU-15 landen zo’n vier procent meer geld aan autogerelateerde belastingen geïnd dan een jaar eerder. Dat blijkt uit de Tax Guide 2018 van koepelorganisatie Acea. Uniformiteit tussen de landen is ver te zoeken.

De Nederlandse mobiliteitsbelastingen komen voor de helft voor rekening van de brandstofaccijnzen. In totaal gaat het om 19,5 miljard euro, aldus Acea. Die verhouding scheelt nogal per land. Opvallend is verder dat de gerapporteerde CO2-uitstoot steeds belangrijker wordt voor het berekenen van de belastingdruk. Dat geldt inmiddels voor twintig van de 28 EU-landen, inclusief ons land.

Overzicht

De 358 pagina’s tellende gids geeft een overzicht van de belastingverschillen tussen de 28 landen van de Europese Unie, maar ook landen erbuiten. Denk aan de EFTA-landen IJsland, Noorwegen en Zwitserland, maar ook aan verder gelegen landen zoals China, Rusland en de VS. Het betreft niet alleen de belastingstelsels rond de verkoop van nieuwe auto’s, maar ook die voor het bestaande park (belasting op bezit) inclusief de brandstofaccijnzen. Wat ontbreekt in de vele tabellen is de verhouding van de bedragen ten opzichte van kerncijfers zoals het wagenpark, de jaarverkopen of de bevolkingsgrootte.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
3 juli 2025
All-seasonband General Tire voor suv
3 juli 2025
AkzoNobel met Solera in datagestuurde duurzaamheid
3 juli 2025
Totale occasionverkoop H1 stijgt 4,2 procent
3 juli 2025
Cyberveiligheid zet branche op scherp
2 juli 2025
Hella Gutmann integreert KI in diagnoseapparatuur
2 juli 2025
B-to-C occasionverkopen H1 nagenoeg gelijk
Meest bekeken berichten
Recente reacties