De impact die de coronacrisis heeft op de bedrijfsvoering van bandenspecialisten neemt toe. Dat blijkt uit de elfde Coronamonitor van branchevereniging VACO.

63 procent van de leden noemt minder werk in de werkplaats als gevolg van het coronavirus. Dat is 7 procentpunten meer dan in de vorige monitor. Het aantal bedrijven dat minder klanten in het bedrijf krijgt, steeg zelfs met 13 procentpunten tot 61 procent. Als verklaring noemt branchemanager Edwin Brinksma de moeizame start van de Bandenwisselweken. “Dat heeft natuurlijk de bekende oorzaken: meer thuiswerken, het milde weer en de wintersport die voor veel mensen niet doorgaat.”

Verzuim

Verder blijkt uit de monitor vooral dat inmiddels veel bedrijven te maken hebben met verzuim vanwege Covid-19. Edwin Brinksma: “Dat is echt een grote zorg voor de ondernemers, die hun flexibele schil veelal hebben afgebouwd en steeds meer afhankelijk zijn van de vaste mensen. Juist die melden zich nu steeds vaker ziek. Ze zijn vaak niet eens ziek, maar worden door de coronamaatregelen gedwongen om in quarantaine te gaan. Zouden er meer, betrouwbare en door de overheid beschikbaar gestelde sneltesten zijn, dan zou je die mensen ’s ochtends bij het bedrijf kunnen laten testen en als ze gezond zijn aan het werk kunnen laten gaan, ervan uitgaande dat de meeste mensen die niet ziek zijn graag willen werken.”

Beleveringsproblemen

Verder nemen de beleveringsproblemen verder toe (van 19 naar 31 procent). Edwin Brinksma: “De beschikbaarheid van banden neemt af. En hoewel de bandenwissels nog niet echt goed op gang zijn gekomen, neemt de vraag wel toe. Ook merken bedrijven die een specifieke band zoeken steeds vaker dat ze moeten uitwijken naar een alternatief.”

Ontslag

Het aantal leden dat verwacht personeel te zullen moeten ontslaan is gestegen, van 3 procent tot 11 procent, het hoogste percentage sinds Coronamonitor 2. Desalniettemin zijn ondernemers iets positiever, of moeten we zeggen: minder negatief over de vooruitzichten dat het bedrijf door de crisis heen komt. 85 procent heeft vertrouwen dat het bedrijf door de crisis komt, tegen 80 procent een maand geleden. Edwin Brinksma: “We zien wel het ene bedrijf harder geraakt worden dan het andere. Bandenbedrijven die voor transporteurs rond Schiphol werken bijvoorbeeld zien hun werkaanbod drastisch afnemen. Natuurlijk, ondernemers zijn van nature positief, anders zouden ze geen eigen bedrijf begonnen zijn. Aan de andere kant zie je ook dat ze andere vormen van inkomsten gaan zoeken. Dit jaar heeft 14 procent nieuwe activiteiten ontplooid, terwijl dat voor volgend jaar 24 procent bedraagt. Denk daarbij aan ADAS-kalibratie, omdat dat toch een relatie heeft met uitlijnen, wat veel van onze leden al doen.”

Bandenbedrijven die branchevreemde activiteiten willen gaan ontplooien, zijn er niet veel, volgens Brinksma. “In 99 van de 100 gevallen is het toch een kwestie van schoenmaker blijf bij je leest.”

Steunmaatregelen

Het percentage bedrijven dat gebruik maakt van een of meer steunmaatregelen blijft schommelen rond de 30-35 procent. Zorgelijk daarbij is wel, aldus Edwin Brinksma, dat die regelingen steeds minder riant worden. “Juist nu bedrijven die steun straks hard nodig zullen hebben, zien we die regelingen steeds verder afgebouwd worden. In het begin van de crisis konden de bedrijven een klap nog wel opvangen. Maar inmiddels is het vet van de botten en is het zaak dat de bedrijven de vakmensen kunnen behouden om het werk te kunnen doen.”

Samengevat ziet VACO dat de branche optimistisch blijft, maar dat de invloed van de maatregelen die genomen worden om Covid-19 terug te dringen steeds duidelijker voelbaar wordt bij de bandenbedrijven.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties