De Europese koepelorganisatie van autofabrikanten Acea waarschuwt voor de negatieve gevolgen die het pushen van volledig elektrische auto’s kan hebben op de werkgelegenheid in de Europese auto-industrie.

Acea baseert zich daarbij op een rapport van FTI Consulting, dat op 4 september is verschenen. Saillant detail is dat de Europese Commissie een week later bijeenkomt om te beslissen over toekomstige CO2-doelstellingen voor personenauto’s en bestelwagens.

Rooskleurig

Het promoten van de volledig elektrische auto helpt de CO2-uitstoot van het autoverkeer te verlagen. De Europese Commissie heeft zelf al een analyse laten maken van de gevolgen die de voorgestelde gereduceerde CO2-uitstoot heeft op de Europese auto-industrie. Volgens Acea laat het rapport van FTI zien dat die analyse veel te rooskleurig is. Met name de werkgelegenheid in Europa zal zwaar afnemen bij een geforceerde overstap naar volledig elektrische auto’s, betoogt Acea. Productie en onderhoud van batterij elektrische auto’s zijn nu eenmaal veel minder arbeidsintensief dan conventionele auto’s. Volgens een onderzoek van UBS, dat in het FTI-rapport wordt geciteerd, verwachten Europese automotive toeleveranciers 38 procent minder onderdelen voor elektrische auto’s te produceren. Autofabrikanten zelf verwachten zo’n 17 procent minder onderdelen te produceren. De batterijen zelf zijn goed voor 35 tot 50 procent van de totale kosten van een elektrische auto. Wanneer deze batterijen niet in Europa geproduceerd worden, voegt de Europese auto-industrie nog minder waarde toe. Zelfs al worden deze batterijen wel in Europa geproduceerd, dan nog is de positieve invloed op de werkgelegenheid gering.

Geleidelijk

Secretaris-generaal Erik Jonnaert van Acea bepleit daarom een meer geleidelijke overgang naar uitstootvrije auto’s, zodat de toeleverende industrie zich daarop kan aanpassen. “Dit rapport maakt duidelijk dat te strenge CO2-eisen en onrealistische verkoopquota voor batterij elektrische auto’s kunnen leiden tot ernstige structurele problemen in heel Europa.” De milieucommissie van het Europees Parlement stemt op 10 september over de CO2-doelstellingen na 2020. De plenaire stemming in het parlement volgt begin oktober.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
7 april 2025
R5 tot EV van het jaar 2025 verkozen
7 april 2025
8,5% meer loon medewerkers tankstations en wasbedrijven
7 april 2025
Petronas Syntium levert smeermiddelen Autohero-centra
4 april 2025
Samenwerking Atlante, Electra, Fastned en IONITY
4 april 2025
Rob Kranenbarg vervangt Ton Hermus bij Omnia CCS
4 april 2025
Autobedrijf zonder fratsen
Meest bekeken berichten
Recente reacties