De Eerste Kamer heeft een wijziging van de Wegenverkeerswet goedgekeurd om voertuigen ouder dan vijftig jaar vrij te stellen van de apk. Daarmee wordt een ruim vijf jaar oude toezegging van de overheid ingelost, stelt klassiekerfederatie Fehac.
Het is nu aan de RDW om de vrijstelling daadwerkelijk in te voeren. De ingangsdatum moet nog worden bepaald. Afschaffen van de apk-plicht voor de categorie vijftig-plus zal volgens Fehac niet of nauwelijks leiden tot minder onderhoud. De meeste eigenaren van mobiel erfgoed zorgen actief voor afdoende restauratie, omdat ze dit eerder zien als een verantwoorde investering dan als een kostenpost. Wie twijfelt kan altijd vrijwillig zijn historisch voertuig onderwerpen aan de apk.
Keurmeester
De Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs heeft zich lang ingezet om voertuigen uit de ‘sixties’ vrij te stellen van een bezoek aan de keurmeester. Bij de invoering van de apk (1985) heeft de wetgever per abuis het jaartal 1960 als vaste datum in de regelgeving opgenomen. Daardoor is anno 2020 een historisch voertuig effectief pas bij zestig jaar apk-vrij. De recente aanpassing van de Wegenverkeerswet is volgens Fehac niets minder dan ‘herstel van een in het verleden gemaakte vergissing’.
Uit cijfers van de RDW zou blijken dat mobiel erfgoed goed wordt onderhouden en verreweg het minste aantal afkeuringen kent. Daardoor en gezien de beperkte hoeveelheid ritten zou een verplichte keuring geen wezenlijke bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid.
(foto Fehac)