Bij de Nederlandse Volvo-organisatie is de afgelopen vier jaar de omzet uit schade-onderdelen elk jaar gedaald met tien procent. De importeur legt een verband met de sterk toegenomen technische middelen voor rijassistentie in de Volvo-modellen.
De trend zal aanhouden, verwacht Peter Bleumer, directeur customer service. “We gaan ervan uit dat in 2020 onze omzet uit schadedelen zal zijn gehalveerd ten opzichte van 2010.” ‘Schade’ maakt 25 procent uit van de totale omzet bij Volvo Cars Nederland. De importeursvestiging aan de A2 in Beesd fungeerde vandaag als tussenstop voor een proef op de openbare weg met connected driving. Onder de noemer Nationale Platoon Test reden meer dan meer dan vijftig ‘slimme auto’s’ in colonnes van zes, waarbij de voertuigen onderling communiceerden.
Volvo-ceo Hakan Samuelsson wil dat vanaf 2020 niemand meer overlijdt of ernstig gewond raakt in een nieuwe Volvo. Zo’n op vele fronten autonome auto moet de menselijke factor – verantwoordelijk voor negentig procent van alle verkeersongelukken – zo ver mogelijk reduceren. Een steeds meer met geavanceerde veiligheids- en comforttechnieken uitgerust voertuig zal in geval van schade vrijwel zeker alleen via merk-erkend herstel c.q. de Volvo-dealers gerepareerd worden, verwacht Bleumer. “Ik zie gezien de groeiende voertuigcomplexiteit weinig alternatieven.”
Overigens start Volvo volgend jaar in eigen land een Drive Me gedoopte proef met honderd zelfrijdende auto’s, om verdere ervaring op te doen met autonoom rijden. Daarbij gaat het niet om testsituaties in afgezonderde circuits maar om voertuigen van forensen op de openbare weg.