Een goede voorbereiding is alles, vooral wanneer u een rondreis maakt met de auto door een vreemd land, waar je misschien niet zo vertrouwd bent met de verkeersregels en voorschriften als in je eigen land. Daarom is het verstandig om je vooraf goed in te lezen over wat wel en niet mag doen, en hoe je kunt zorgen voor een onbezorgde roadtrip door het ruige en onherbergzame Canada. 

Partnercontent

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen bij welk verhuurbedrijf je de auto gaat huren en om je huurauto zo ver mogelijk vooraf te boeken. Dit kan in de meeste gevallen eenvoudig online en vaak geldt dat hoe eerder je boekt, hoe beter de prijs.

Om een auto te mogen huren in Canada moet je 21 jaar of ouder zijn. In de meeste gevallen worden aan bestuurders tussen de 21 en 24 jaar gevraagd een extra toeslag te betalen, omdat deze groep mensen statistisch gezien meer kans maakt om een ongeluk te veroorzaken. Diezelfde toeslag geldt ook voor bestuurders ouder dan 75 jaar. Omdat alles in Canada ver van elkaar af ligt, is het verstandig om met twee bestuurders te reizen, zodat je elkaar onderweg af kan wisselen. Let er wel op dat de meeste verhuurbedrijven meer kosten in rekening brengen als je met meerdere bestuurders een auto huurt. Ook is het belangrijk om na te gaan bij je verhuurbedrijf of het mogelijk is om je huurauto op een andere plek weer in te leveren.

Je mag met een Nederlands rijbewijs een auto huren in Canada. Een internationaal rijbewijs aanvragen is in die zin dus niet verplicht. Er zijn echter veel Canadese verhuurbedrijven die wel om een internationaal rijbewijs vragen, dus het is aan te raden om voor vertrek er toch eentje op te halen en deze met het Nederlandse rijbewijs aan te leveren bij het verhuurbedrijf.

Een huurauto uitkiezen

Vergeleken met Europese landen zijn de meeste huurauto’s een automaat. Als je liever een handgeschakelde auto wilt huren omdat je dat nu eenmaal gewend bent, is dat in Canada ook geen probleem. Lees voor vertrek de boeking van je huurauto goed door, zodat je weet welk type transmissie je hebt geboekt.

Daarnaast is het van belang om bij het boeken van een huurauto er eentje uit te kiezen die geschikt is voor de rondreis die je gaat maken. De meeste wegen in Canada zijn goed begaanbaar met een gewone huurauto, maar als je wat meer afgelegen gebieden wilt gaan bezoeken waar de wegen een stuk grilliger zijn of waar het veel sneeuwt, is het aan te raden om een terreinauto of auto met vierwielaandrijving te huren. Auto’s met vierwielaandrijving kunnen misschien wat meer kosten, maar ze rijden wel een stuk veiliger als je een roadtrip maakt door de bergen of in de winterse maanden tussen november en februari.

Verzekering bij het huren van een auto

Als je een auto gaat huren in Canada, kun je kiezen tussen een huurprijs met of zonder verzekering. Een Collision Damage Waiver/Loss Damage Waiver (CDW/LDW)  is bij het huren van een auto in Canada verplicht. Dit is een verzekering die schade, diefstal en verlies van gebruik van de huurauto dekt. Dit wordt aangeboden bij bijna elk verhuurbedrijf, maar kan wel duur zijn. De kosten hiervan liggen tussen zo’n 10-20 euro per dag. Als je besluit om via het autoverhuurbedrijf deze verzekering aan te schaffen, dekt deze meestal onvoorziene schade zolang je als hoofdbestuurder je aan de regels van het huurcontract houdt. Het kan af en toe voorkomen dat de schade geheel of gedeeltelijk kwijtgescholden kan worden. 

Verkeersregels in Canada

Canada heeft vergeleken met Nederland dezelfde basisverkeersregels. Ze rijden daar aan de rechterkant van de weg, halen links in en verkeer van rechts heeft voorrang. Ook komen de maximumsnelheden min of meer overeen. Zo is de maximumsnelheid in de bebouwde kom 50 km/u, buiten de bebouwde kom 80 km/u en op de snelweg kan dat variëren van 90 tot 120 km/u. De verkeersborden kunnen zowel in het Engels als het Frans worden aangegeven. In de wat meer onherbergzame gebieden, zoals New Foundland of Ontario, kan er loslopend wild oversteken zoals elanden of rendieren.

Daarnaast liggen de afstanden in Canada een stuk verder uit elkaar. Afstanden kunnen in werkelijkheid verschillen met de afstand op de kaart, dus bekijk per dag goed hoeveel je wilt rijden en hoeveel tijd dat in beslag gaat nemen. Daarnaast is het handig om ervoor te zorgen dat de tank bij vertrek halfvol is, om te voorkomen dat je in een afgelegen gebied zonder komt te zitten.

Vergeet niet om ook het eTA Canada aan te vragen

Om een autorondreis door Canada te maken, moet je ook in het bezit zijn van een geldig eTA Canada. Dit is een elektronische reistoestemming die het mogelijk maakt om zonder visum naar Canada te reizen en is eenvoudig online aan te vragen. Zorg ervoor dat je voordat je op je vlucht stapt een eTA Canada aanvraagt, omdat je anders mogelijk niet wordt toegelaten tot de vlucht. Een eTA Canada kun je al aanvragen zonder dat je de aankomst datum weet en is bij toekenning vijf jaar geldig. Binnen deze geldigheidstermijn mag je een onbeperkt aantal reizen naar Canada maken en mag je tot maximaal 6 aaneengesloten maanden in Canada verblijven. Zo heb je ruim de tijd om Canada per auto te gaan verkennen.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
18 april 2025
Schadeafhandeling Toyota Nederland via Openclaims
18 april 2025
Harvest Automotive benoemd tot officiële distributeur Atera
18 april 2025
Invoering betaald parkeren: ‘Het interesseert de gemeente niet’
17 april 2025
One-stop-shop-visie krijgt vorm
17 april 2025
42 procent minder verkeersdoden in 25 jaar
17 april 2025
Geen extra monteur maar extra bruggen
Meest bekeken berichten
Recente reacties