Nederland behoorde vorig jaar nog tot de tien beste EU-landen als het gaat om de groei van het aantal nieuwe registraties: negentien procent. Dit jaar verwachten brancheorganisaties RAI en Bovag een daling richting tien procent. Daarmee duikelt Nederland naar de onderkant van de ranglijst, want in Europa stijgt de autoverkoop in 2016 naar schatting gemiddeld met 5,5 procent.
Euler Hermes schetst deze en andere ontwikkelingen in het onderzoeksrapport ‘Public bumpers for the automotive market’. Johan Geeroms, senior riskmanager bij Euler Hermes: “De wereldwijde autoverkoop voor 2016 ziet er uiterst wisselvalig uit. Europa, China en de VS laten nog een mooie stijging zien, India hapert, Japan glijdt weg, Rusland en Brazilië blijven in een duikvlucht. Het lijkt alsof de automotive-industrie gevangen zit in een dubbele houdgreep. Aan de ene kant zijn er de invloeden vanuit de overheid. Denk aan fiscaal en monetair stimuleringsbeleid en ook politieke risico’s (zoals de Amerikaanse verkiezingen en politieke onzekerheid in de opkomende landen). Aan de andere kant staat de auto-industrie voor enorme investeringen voor een koolstofvrije toekomst met zelfsturende (autonome) voertuigen.”
Ons land blijft achter omdat er eind vorig jaar een enorme run ontstond op fiscaal vriendelijke modellen. Per 1 januari van dit jaar wijzigde de regels voor zakelijke bijtelling. Hoogvliegers in Europa zijn dit jaar Italië en Spanje met groeicijfers tot tien procent. Ook Frankrijk en Duitsland noteren mooie scores met respectievelijk zes procent en vijf procent. Voor het Verenigd Koninkrijk verwacht Euler Hermes voor dit jaar een bescheiden groei van een procent en een scherpe terugval van negen procent voor volgend jaar.
De groei van de wereldwijde autoproductie vertraagt volgens de onderzoekers van Euler Hermes van twee procent in 2015 en 2016 tot een procent in 2017. Riskmanager Geeroms: “Na een jaar dat gekenmerkt werd door de sjoemelsoftware van VW lijkt de keuze voor echte schone auto’s doorgebroken. Er is veel aandacht voor het voertuig van de toekomst: schoon en intelligent. Het heeft de automotive sector net dat zetje in de rug gegeven om zichzelf opnieuw uit te vinden.”