In de aanloop naar de Bovag Nationale Autowasdag op 29 juni sprak Aftersales Magazine met Erik Stern, bij Bovag manager voor de tankstations en autowasbedrijven. Over het nut van een branchevereniging, over verduurzaming, het hardnekkige fabeltje dat de carwash slecht is voor de lak. En het feit dat zo’n 600.000 auto’s in Nederland nooit een wasbeurt krijgen.

WASSEN IN CIJFERS De nieuwste Bovag-uitgave ‘Wassen in Cijfers’ laat zien dat Nederland vorig jaar 1.634 autowasbedrijven telde, waarvan 270 met een kettingwasstraat. 1.168 hebben een roll-over en bij 717 bedrijven staan wasboxen. Bij Bovag zijn circa tweehonderd autowas- en poetsbedrijven aangesloten die tevens zorgdragen voor het recyclen van water, verantwoord afvoeren van slib en gebruik van milieuvriendelijke poetsmiddelen. In totaal werd het Nederlandse wagenpark vorig jaar meer dan 73 miljoen keer gewassen, waarvan bijna 28 miljoen keer in wasstraten. In 2015 waste 46 procent het liefst de auto op de traditionele zaterdag. Vorig jaar was dat nog maar 35 procent en er is intussen meer spreiding over de weekdagen, terwijl de zondag als wasdag juist minder populair werd (van 8 naar 7 procent).
Duurzaamheid
“We doen ook heel veel aan recycling. Nu is dat met de lage prijs voor water in Nederland heel moeilijk rendabel te maken. Aan de andere kant is het maatschappelijk bijna niet meer te verkopen als je er niet aan doet. Opdrachtgevers als fleetowners en leasemaatschappijen gaan het ook eisen. Het is geen gekke gedachte dat we het op een gegeven moment ook gaan opnemen in de lidmaatschapseisen. Er is wel een label Erkend Duurzaam voor autowasbedrijven, maar het zijn nu nog alleen de koplopers onder de autowasbedrijven die dat label voeren.” Ook de schadehandreiking die bij het Bovag-lidmaatschap zit inbegrepen is een belangrijk instrument voor de leden. Erik Stern: “Op het moment dat een klant zegt dat hij schade heeft opgelopen in de wasstraat, kan hij een claim indienen. Hij moet dan wel de expertisekosten voorschieten. Als blijkt dat het autowasbedrijf schuldig is, krijgt de klant die kosten terug en wordt de schade vergoed. Die drempel willen we opwerpen omdat er vaak misbruik van gemaakt wordt. Negen van de tien keer lost de ondernemer het trouwens zelf wel op met de klant. Hij kent de verhalen en kan ook goed uitleggen waarom een bepaalde schade nooit in een wasstraat veroorzaakt kan zijn.”Innovaties

Goed doel
Behalve de al genoemde voordelen biedt Bovag voor zijn leden ook nog jaarlijks twee grote, collectieve acties, de Winterwasweken en de Nationale Autowasdag. “Voor de Winterwasweken in januari geven we iedereen die zijn auto komt wassen een voucher met een unieke code erop. Daar kunnen consumenten prijzen mee winnen, met als hoofdprijs een cheque van tienduizend euro, te besteden aan een gebruikte auto bij een Bovag-bedrijf.‘Dankzij kentekenherkenning kun je heel gericht marketing bedrijven.’
De ondernemers krijgen door die actie heel veel data van potentiële klanten. Met een conversie tussen 10 en 20 procent levert ze dat meer op dan een bedrijf afzonderlijk voor elkaar zou kunnen krijgen.”
“En dan hebben we eind juni de Nationale Autowasdag. Het was ooit bedoeld om mensen achter de schermen van de carwash te laten kijken. Die opzet hebben we wel een klein beetje gewijzigd. Niet iedereen heeft nou zo heel veel interesse in de techniek achter de wasinstallatie, hoe indrukwekkend die soms ook is. We willen nu autowassen in een sympathiek daglicht stellen. Vorig jaar hebben we ervoor gekozen om een deel van de opbrengst aan een goed doel te schenken. Elk deelnemend autowasbedrijf doneerde één euro per wassing aan het goede doel. Dat leverde toen 35.000 euro op voor stichting Pardoes. Dit jaar gaan we weer zoiets doen voor de stichting Muziekids.”