Kilometerfraude zorgt voor een schadebedrag tussen de 1,5 en 2,9 miljard euro. Dit bedrag is een voorzichtige schatting die de markten in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg omvat. België ontbreekt dankzij Car-Pass…
CRM used car management heeft in opdracht van het Belgische Car-Pass de gevolgen van kilometerfraude voor de Europese markt onderzocht en deze afgezet tegen de situatie in België, waar sinds 2006 Car-Pass de kilometers registreert. Deze stichting heeft namelijk in 2009 kilometerfraude geconstateerd bij tien tot zeventien procent van de in België geïmporteerde Audi’s, BMW’s, Mercedessen en Volkswagens.
Nederland kent de Nationale Autopas, waarbij registratie op vrijwillige basis plaatsvindt. Nationale Autopas schat het nationale aandeel van gemanipuleerde tellers op vijf procent, voor geïmporteerde auto’s ligt dat zelfs op dertig procent. Op jaarbasis gaat het in Nederland om zo’n anderhalf procent van het totaal aan occasionregistraties (zowel B2C als C2C). In 1991 zou het aantal gemanipuleerde meters hoger dan twintig procent zijn en vanuit die optiek is de verlaging naar vijf procent natuurlijk winst. Dit aandeel ligt in België echter op 0,2 procent en dat cijfer is voor Nederland ver weg binnen het huidige, vrijwillige registratiemodel. Dat gezegd hebbende: in dat andere buurland Duitsland heeft dertig procent van het wagenpark een teruggedraaide teller.