Bosch boekte in 2013 in Nederland een totale netto omzet van 1,6 miljard euro. Dat is een daling van meer dan vijf procent in vergelijking met 2012. Deze daling is het gevolg van de moeilijke economische marktomstandigheden.
“Ondanks de algemene moeilijke economische omstandigheden zijn we erin geslaagd onze sterke marktpositie in Nederland te behouden,” zegt Gerhard Kobesen, algemeen directeur van Bosch in Nederland. “We verwachten in 2014 een herstel van de economische situatie en ook een betere ontwikkeling van het bedrijf. Nederland is een belangrijke R&D-locatie voor Bosch. We blijven daarom verder investeren in onderzoek en ontwikkeling van innovatieve en duurzame technologie.”
Autocrew
De divisie Automobieltechnologie vertoonde een gemengde ontwikkeling: leveringen aan autofabrikanten daalde licht. Anderzijds blijft de afdeling Automotive Aftermarket een sterke speler op vlak van distributie van producten en diensten naar autobedrijven.
Ook in de toekomst ligt de nadruk hier op een nauwere samenwerking met de grossiers en een uitbreiding van de netwerken van onafhankelijke autobedrijven van Bosch. Op het einde van 2013 telde Bosch Car Service 385 leden, terwijl het netwerk Autocrew toenam van 100 naar 136 partners.
Tilburg
Bosch ziet ook verder groeipotentieel in CVT-systemen (Continu Variabele Transmissie). Deze automatische transmissie werkt zonder vast schakelpunt. Het resultaat is een comfortabel rijgevoel aan een constante tractie en motorsnelheid. CVT komt het best tot zijn recht in stads stop-en-go-verkeer. Het systeem kan het brandstofverbruik met 7 procent verminderen.
Bosch Transmission Technology in Tilburg ontwikkelt en produceert de stalen duwbanden die het CVT-systeem aandrijven.. Over de periode 2012-2016 zal Bosch ongeveer 100 miljoen euro investeren in de uitbreiding van het de productiecapaciteit en in een technologisch geavanceerd machinepark in Tilburg, de grootste Bosch-locatie in Nederland.