Volgens marktonderzoek van Bosch rijden in 2030 twee van de drie nieuw geregistreerde voertuigen nog steeds op diesel of benzine – met of zonder hybride optie. Daarom blijft het concern investeren in efficiënte verbrandingsmotoren.
Dankzij eigen nieuwe uitlaattechnologie is de NOx-uitstoot van dieselmotoren bijna volledig geëlimineerd, zoals onafhankelijke tests aantonen. Ook de benzinemotor wordt door Bosch systematisch verfijnd: door aanpassingen aan de motoren en een efficiënte uitlaatgasbehandeling kan de uitstoot zakken tot ongeveer zeventig procent onder de Euro 6d-temp-norm.
Hernieuwbaar
Daarnaast zet de toeleverancier in op hernieuwbare brandstoffen, zodat ook oudere voertuigen hun steentje bijdragen aan vermindering van de CO2-uitstoot. Hernieuwbare synthetische brandstoffen kunnen het verbrandingsproces koolstofneutraal maken. Daarom zou het volgens topman Volkmar Denner zinvoller zijn om dergelijke brandstoffen mee te nemen in de berekening van het verbruik van het wagenpark, in plaats van de CO2-regels voor de automobielindustrie in tijden van crisis aan te scherpen. Om marktleider te worden in elektromobiliteit investeert het bedrijf ongeveer honderd miljoen euro in de productie van e-aandrijfsystemen.
Boekjaar 2019
Volgens cfo Asenkerschbaumer hield de Bosch Groep in 2019 goed stand, gezien de verdere verzwakking van de wereldeconomie en daling van de automobielproductie met 5,5 procent. De omzet bedroeg 77,7 miljard euro, 0,9 procent onder het niveau van 2018. Gecorrigeerd voor wisselkoerseffecten daalde de omzet met 2,1 procent. Het bedrijfsresultaat vóór rente en belastingen (EBIT) van de Bosch Groep bedroeg 3,3 miljard euro. Dit betekent een EBIT-marge uit bedrijfsactiviteiten van 4,2 procent.
De bedrijfssector Mobility Solutions realiseerde een omzet van 46,8 miljard euro. Dat was 1,6 procent lager op jaarbasis, of 3,1 procent na correctie voor wisselkoerseffecten. Op basis van de tot nu toe bekende corona-effecten verwacht Bosch dat de mondiale automobielproductie in 2020 minstens twintig procent zal dalen.
Productie
Na de stopzetting van de productie in bijna honderd Bosch-locaties over de hele wereld eerder deze maand, bereidt het bedrijf zich systematisch voor op een geleidelijke verhoging van de productie. “We willen zorgen voor betrouwbare leveringen om aan de vraag van onze klanten te voldoen, aangezien deze geleidelijk terugkeert, en bijdragen aan een zo snel mogelijk herstel van de wereldeconomie”, zei Denner tijdens de jaarlijkse persconferentie van het bedrijf.
Doel is het synchroniseren van de verhoging van de productie en het veilig stellen van de toeleveringsketens, in het bijzonder in de automobielproductie. “We hebben dit al bereikt in China, waar een veertigtal lokale fabrieken opnieuw produceren en de toeleveringsketens stabiel zijn. We werken hard om hetzelfde te doen in onze andere regio’s.”