In de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het Motorvoertuigenbedrijf en Tweewielerbedrijf (MvT) heeft BOVAG een formeel bod gedaan van 7 procent loonsverhoging in 21 maanden. BOVAG heeft de vakbonden gevraagd dit bod aan de achterban voor te leggen.

Vakbonden FNV, CNV en De Unie en BOVAG hebben in vijf formele gespreksrondes overlegd over een nieuwe cao voor de sector MvT, als opvolger voor de cao die afliep op 31 januari 2025. Op basis van het mandaat van de beide achterbannen zijn werkgevers en werknemers elkaar op veel terreinen genaderd. Tot een onderhandelingsakkoord is het evenwel niet gekomen. Ook niet in de vele informele gesprekken die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden. Daarin is BOVAG binnen zijn ledenmandaat tot het uiterste gegaan, rekening houdend met de lastige omstandigheden in de markt en met de geopolitieke ontwikkelingen die ook ons land en onze sector bedreigen. En dat heeft BOVAG nu verwoord in een formeel bod.

BOVAG biedt een loonstijging van opgeteld 7 procent over 21 maanden. Concreet komt dit neer op 2,2 procent op 1 juni 2025, 1,3 procent op 1 oktober 2025 en € 128 op 1 februari 2026 (= 3,5 procent).

Het bod van BOVAG bevat daarnaast nog andere componenten. Zo is het onder voorwaarden het mogelijk om twee extra vrije dagen toe te kennen, waarvoor looninhouding plaatsvindt. De RVU-regeling wordt zo spoedig mogelijk omgebouwd naar een zwaar-werk regeling. Overwerk wordt niet langer verplicht. Deze mogelijkheid tot verplichting blijft alleen bestaan voor takel- en bergingsbedrijven of voor bedrijven die vergelijkbare werkzaamheden verrichten en in geval van calamiteiten. Ook het bieden van mantelzorg wordt gefaciliteerd. Verder komt er een onderzoek naar de mogelijkheden om slimmer en flexibeler te werken en naar de oorzaken van het verzuim in de sectoren.

Koopkrachtverbetering

De loonsverhoging in het bod van BOVAG ligt over de gehele looptijd 1 procent hoger dan de verwachte inflatie over 2025 (3,2 procent) en 2026 (2,8 procent). Peter Niesink, algemeen directeur BOVAG: “Hiermee willen we aan alle medewerkers laten weten dat we hen ook via de cao willen waarderen voor hun harde werk, zoals vele werkgevers dat de afgelopen periode hebben gedaan met extra verhogingen bovenop de cao.”

Bovendien is dit volgens de bond een passend bod gelet op de matige vooruitzichten voor de branche en de forse loonstijging in de afgelopen jaren. De geopolitieke situatie is zorgelijk, de koers van het kabinet onzeker, de klant is terughoudend. De nationale en internationale politieke situatie is onzeker. Met als gevolg grote terughoudendheid bij klanten.   

Verder wijst de bond erop dat de gemiddelde nettowinst per autodealervestiging in een jaar daalde met 28 procent, van een magere 1,44 procent in 2023 naar 1,04 procent in 2024. Bijna de helft van de fietsbedrijven heeft te maken met een winstdaling. BOVAG krijgt inmiddels signalen dat vestigingen moeten sluiten vanwege de sterk stijgende (personeels-)kosten. 

Mobiliteit wordt onbetaalbaar

Bij extra verhogingen zien bedrijven zich genoodzaakt die veel hogere loonsom door te berekenen in hun prijzen. En daarmee wordt mobiliteit stap voor stap onbetaalbaar voor de mensen met de kleinste portemonnee.

Er wordt goed betaald in de sector en de cao-loonsverhogingen waren in de afgelopen periode fors boven inflatieniveau.

In de periode 2021-2024 zijn de cao-lonen met maar liefst 18,8 procent gestegen. En veel bedrijven betalen ook nog eens behoorlijk boven cao.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
15 april 2025
BOVAG doet formeel bod voor nieuwe cao MvT
15 april 2025
Auto’s in Nederland steeds later afgedankt
15 april 2025
‘Overal het beste uit willen halen’
15 april 2025
Afscheid van de werkplaats
14 april 2025
Onderzoek Profile: onjuiste bandenspanning meerderheid Nederlandse auto’s
14 april 2025
Vernieuwde positionering voor Vakgarage
Meest bekeken berichten
Recente reacties