Werknemers van tankstations en wasbedrijven krijgen in twee etappes 8,5% meer loon. Op 1 juli stijgt het salaris met 4,75%. Vanaf 1 januari 2026 komt daar nog eens 3,75% bovenop. Dat is het resultaat van de onderhandelingen tussen vakbonden en werkgeversorganisaties.

Behalve de loonsverhoging, is er ook afgesproken dat er voor parttimers een einde komt aan verplicht overwerk. In de nieuwe cao hoeven ze niet meer te werken dan de afgesproken contracturen.

Eerder stoppen

De wens om eerder te stoppen met zwaar werk blijft groot. Hoewel de overheid de regeling hiervoor permanent heeft gemaakt, blijft het voor werkgevers nog steeds onbespreekbaar omdat ze hier de financiering niet voor rondkrijgen. Desondanks is nu afgesproken om drie varianten van het generatiepact op te nemen als werknemersrecht in de cao. Naast 80% werken tegen 90% salaris en 100% pensioenopbouw (vanaf 60 jaar) en 70% werken tegen 85% salaris en 100% pensioenopbouw vanaf 3 jaar voor de AOW-leeftijd, wordt nu ook 60% werken tegen 80% salaris en 100% pensioenopbouw vanaf 3 jaar voor de AOW-leeftijd een werknemersrecht.

Saraya van der Geer, bestuurder van FNV Metaal: “Ik ben blij dat we een hele mooie loonsverhoging van 8,5% hebben kunnen afspreken voor de looptijd van deze cao. Daarnaast kunnen parttimers niet meer verplicht worden tot overwerk, dit is een belangrijke stap vooruit voor de vele mensen in deze sector die niet fulltime werken.”

Ook CNV-onderhandelaar Gerard van Dijk is daar blij mee. “Met name in de zomer werden parttimers soms onredelijk vaak ingeroosterd om vakanties op te vangen. Soms moesten ze wel 40 uur opdraven, terwijl ze maar een contract hadden voor 8 uur. Daarmee kwam hun werk-privébalans ernstig in de knel. Ik ben blij dat er nu expliciet in de cao wordt opgenomen dat parttimers niet meer verplicht kunnen worden tot extra werk.”

Woord aan vakbondsleden

De vakbonden leggen het onderhandelingsresultaat de komende weken voor aan hun leden. Die hebben het laatste woord. Als zij akkoord gaan, krijgt de nieuwe cao een looptijd van 18 maanden, van 1 april 2025 tot en met 31 december 2026.

Er zijn ruim duizend bemande tankstations en wasbedrijven in Nederland met samen zo’n 17.000 medewerkers.

Deel dit artikel op​

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
18 april 2025
Schadeafhandeling Toyota Nederland via Openclaims
18 april 2025
Harvest Automotive benoemd tot officiële distributeur Atera
18 april 2025
Invoering betaald parkeren: ‘Het interesseert de gemeente niet’
17 april 2025
One-stop-shop-visie krijgt vorm
17 april 2025
42 procent minder verkeersdoden in 25 jaar
17 april 2025
Geen extra monteur maar extra bruggen
Meest bekeken berichten
Recente reacties