In het klimaatpakket dat vandaag door de Ministerraad is goedgekeurd zitten twee concrete maatregelen voor emissieloze auto’s. Daarnaast worden andere maatregelen aangekondigd die de komende maanden verder worden uitgewerkt, zoals over de aanschafbelasting BPM.
Eindheffing fossiele auto van de zaak
Het voorstel is dat met ingang van 2027 voor nieuwe auto’s van de zaak met een verbrandingsmotor door de werkgever een eindheffing in de loonbelasting moet worden betaald. Dit wordt geïntroduceerd naast de reguliere loonheffing die de werknemer verschuldigd is voor het privégebruik van zijn of haar auto van de zaak (‘bijtelling’). Emissieloze voertuigen (EV of batterij-waterstof) zijn dus uitgezonderd. ‘Nieuw’ betekent in dit verband een datum eerste tenaamstelling van het voertuig vanaf 1 januari 2027. De eindheffing geldt in beginsel voor zowel personen- als bestelauto’s, maar alleen voor zover er sprake is van privégebruik (>500 km). Veel bestelauto’s zullen om die reden buiten de eindheffing vallen. Ook zzp’ers met een eenmanszaak zijn uitgezonderd van de eindheffing, omdat zij geen loonbelasting (maar inkomstenbelasting) betalen.
Het tarief van de eindheffing zal 52 procent van 22 procent van de catalogusprijs bedragen. Voor een auto van 40 duizend euro gaat het dus om 0,52 * (0,22 * 40.000) = 4.576 euro per jaar. Deze kosten mogen niet worden doorbelast via een eigen bijdrage aan de werknemer.
Omdat er door deze maatregel meer elektrische auto’s worden verkocht (die minder BPM en geen accijns opbrengen), is dit een maatregel die de schatkist geen geld oplevert, maar juist geld kost. Die derving wordt deels betaald vanuit de hogere belasting op leidingwater (BOL), deels uit opbrengsten van het emissiehandelssysteem ETS2 en deels uit het Klimaatfonds.
Deze plannen worden verder uitgewerkt en gepresenteerd in het Belastingplan 2026 dat op Prinsjesdag verschijnt.
Extra MRB EV-gewichtscorrectie
Daarnaast staat in het Klimaatpakket een gedeeltelijke reparatie van de versobering van de gewichtscorrectie voor EV’s in de motorrijtuigenbelasting (MRB). Elektrische auto’s wegen gemiddeld genomen behoorlijk meer dan een vergelijkbare brandstofauto. Om te voorkomen dat deze daardoor fors duurder zijn in de MRB, was door het vorige kabinet een gewichtscorrectie voor EV’s aangekondigd van 40 procent. Dat werd door het huidige kabinet afgelopen Prinsjesdag versoberd naar 25 procent, en ook nog eens een jaar korter (tot en met 2029 in plaats van 2030). Die versobering wordt nu deels teruggedraaid; voor de jaren 2026 t/m 2028 wordt de korting 30 procent. In 2029 is de korting 25 procent. Daarnaast heeft het Kabinet besloten tot een verlaging van de energiebelasting en ook dat heeft een (klein) positief financieel effect op het rijden van een elektrisch vervoermiddel.
Deze gedeeltelijke reparatie in de MRB is vooral belangrijk omdat het kabinet hiermee laat zien dat het zich inspant om schone auto’s betaalbaar te maken en te houden, juist ook voor particuliere huishoudens, die goed kijken naar vaste maandelijkse lasten.
Reparatie van BPM op emissieloze campers en motorfietsen
Onbedoeld moest voor emissieloze campers en motorfietsen vanaf 1 januari 2025 het volle pond aan BPM worden betaald, alsof het brandstofvoertuigen betreft. Dit wordt nu (met terugwerkende kracht) hersteld. EV campers betalen net als EV personenauto’s 667 euro, voor elektrische motorfietsen is de vaste voet vastgesteld op 200 euro.
Nieuwe denkrichtingen
Naast deze twee concrete maatregelen wordt in het klimaatpakket 2025 nieuw beleid aangekondigd dat vóór de zomer verder moet worden uitgewerkt, te weten een nieuwe grondslag voor de MRB, zoals afmetingen (wielbasis x spoorbreedte) in plaats van het voertuiggewicht, en een tenaamstellingsbelasting op nieuwe en gebruikte EV’s. Interessante ideeën, waarbij het voor BOVAG overigens een harde eis is dat de BPM dan van tafel gaat.
Hervorming hard nodig
BOVAG is op zich tevreden dat er nu maatregelen worden genomen die de sector in staat stellen om de klimaatdoelen te halen en dat er nu duidelijkheid is over de MRB. Een vorm van normering van de zakelijke markt is al eerder ter sprake gekomen. Het is een effectieve manier om meer EV’s op de Nederlandse weg te krijgen. De oplossing waarvoor nu wordt gekozen is een potentiële lastenverzwaring, maar door de timing van de inwerkingtreding heeft de werkgever voldoende tijd om zijn autobeleid hier op aan te passen.
Maar voor het bieden van lange-termijnzekerheid aan de markt is volgens BOVAG veel meer nodig. Om te beginnen zou de MRB-korting voor EV’s moeten worden verlengd tot 2030. Maar dat blijft een pleister op een steeds grotere wond. Het huidige systeem gaat failliet omdat het te veel is gebaseerd op belastingen op fossiele mobiliteit. Voor zowel de sector, consumenten als overheid is het essentieel dat er een nieuw evenwicht wordt gevonden tussen het betaalbaar houden van automobiliteit, stabiele schatkistopbrengsten en voldoende tempo bij de verduurzaming van mobiliteit. Daarom is het goed in het vandaag gepresenteerde klimaatpakket te lezen dat dit kabinet nog voor de zomer met een plan komt voor hervorming van autobelastingen. De sector wordt uitgenodigd om daarover in gesprek te gaan.