De impact van de coronacrisis in de mobiliteitsbranche is volgens Bovag groot: nog elke week stijgt het verwachte omzetverlies. Toch groeit ook het aantal ondernemers met vertrouwen dat hun bedrijf de periode is doorkomt.
Dat leert het trendrapport van Bovag, samengesteld uit de vier wekelijkse ledenpeilingen van de afgelopen tijd. Het verwachte omzetverlies in de branche is gedurende die periode gestegen van ruim dertig naar bijna vijftig procent. Ruim tachtig procent van de respondenten zegt binnen drie maanden krediet nodig te hebben. Niettemin heeft het merendeel van de Bovag-leden er vertrouwen in dat het bedrijf door de coronacrisis komt. Het vertrouwen groeit naarmate meer bekend wordt over de maatregelen.
Werkplaats
Het omzetverlies is het grootst bij verhuur- en deelautobedrijven, rijscholen en tankstations met horeca (bakery) en bij seizoensbedrijven (fiets, scooter, motor, caravan en camper). Ook ruitschadeherstellers lijden veel omzetverlies. Bedrijven met een werkplaats lijden daarentegen naar verhouding minder omzetverlies. Bijna een derde van de leden met een lopende financiering heeft bij zijn bank een aanvraag gedaan voor uitstel van aflossing/rentebetaling en die ook gekregen: 32,5 procent voor vier maanden en 65,1 procent voor zes maanden.Onafhankelijke autobedrijven maken vooralsnog minder gebruik van regelingen dan andere Bovag-bedrijven. Ook is het geschatte omzetverlies er lager. Daarentegen zijn de cijfers voor autodealers vergelijkbaar met het Bovag-gemiddelde.
Afscheid
Ongeveer een derde van de achterban verwacht vanwege de coronacrisis afscheid te moeten nemen van één of meerdere medewerkers. Zo’n veertien procent daarvan betreft een BBL-leerling. Bovag roept zijn leden op de BBL’ers aan de slag te houden en zo nodig ook voor hen gebruik te maken van de hulpregelingen. “Zo kan de branche na de crisis op volle kracht uit de startblokken komen met een nieuwe generatie goed opgeleide technici.”