Toegegeven, toen het eerste bericht binnenkwam, gingen bij mij de wenkbrauwen omhoog. Wat moet PSA met Opel?
Immers, Peugeot en Citroën zijn aanvullende merken met een eigen klantprofiel. Veelal actief in dezelfde segmenten, maar een C3 en een 208 hebben een heel ander klanttype. Zet eens een 208 tegenover een Corsa? Willekeurige voorbeelden, het geldt gammabreed (weliswaar in het A-segment nog het minst). Opel en Peugeot hebben dat uitgesproken onderscheid in klantprofilering veel minder. Haalt PSA dus een directe concurrent in huis of is hier sprake van een meer verborgen agenda?
Opel is deze eeuw nog niet winstgevend geweest. Moeder GM pompte er negen miljard in, terwijl de waarde nu op twee miljard ligt. PSA betaalt 1,8 miljard. Een koopje of, zoals dat in beleggerstaal heet, een poging om een vallend mes te vangen? Haalt PSA zich een slagaderlijke bloeding op de hals? Zelf vinden ze vanzelfsprekend van niet. Tot 2026 staat een efficiencyslag op stapel die een jaarlijks synergievoordeel van 1,7 miljard euro moet opleveren, onder meer door techniek te delen en gezamenlijk onderdelen in te kopen. De combinatie wordt in Europa de tweede in omvang, na Volkswagen.
Een belangrijke overweging, misschien wel de belangrijkste, om dit toch een werelddeal te vinden is van een heel andere orde. Het toverwoord is pensioengeld. Onderdeel van de overname is de toezegging dat GM een eenmalige storting in de pensioenkas doet. Daar blijft het niet bij, ook de komende vijftien jaar (!) schrijft GM jaarlijks een paar honderd miljoen euro over naar het Opel-pensioenfonds. Al met al maakt GM drie miljard over… Voor GM zorgt de overname niet alleen voor direct vrijkomende middelen (die gebruikt worden om aandelen terug te kopen), maar ook voor risicobeperking. De tijd van de blanco cheque voor de Europese dochter is voorbij, de jaarlijkse kosten vanaf nu eenvoudig te begroten. GM ziet het dus als een verlossing. Opel kreeg nog één kans van de eigenaar, daarvoor hoefde het ‘alleen maar’ break-even te draaien. Dat is mislukt, waarmee de verkoop een feit werd en PSA een werelddeal deed.